densvartvita bloggen...

Direktlänk till inlägg 14 mars 2016

Huka er gubbar och kärringar, för nu laddar han om

Av Thomas Forsberg - 14 mars 2016 00:14

VARNING! Detta inlägg kan upplevas som väldigt långt. Ni som redan nu känner att ni inte har tiden eller orken så kan jag berätta för er att SAIK förlorade den avgörande semifinalen med 8-4 mot VSK och missar därmed finalen i år. Över och slut….

För er som vill veta lite mer. Fortsätt läs....

Game, set and match.

Man skulle kunna jämföra den här semifinalserien med en tennis match mellan Björn Borg och John Mc Enroe när det begav sig. Stenhård fight hela vägen. Raseriutbrott och en fruktansvärd spänning och ett avgörande i femte set. Där jag ett tag hade hoppet om att SAIK skulle kunna ta det till tiebreak. Men då plockade VSK fram sitt servess i form av Patrik Sjöström. Backen som skjuter hårdare än vad en häst sparkar ibland. Två hörnmål och tre straffar senare så blev det till slut en ganska så enkel seger för Västerås och finalen den 19 mars spelas därmed mellan det två V-lagen, ettan och tvåan i tabellen. Grattis till den tredje raka finalen då, VSK. Men att sträcka mig så pass långt att jag önskar er lycka till, tänker jag inte göra. I stället skickas lycka till hälsningen längre söderut och hoppas att den kan bringa Villa sitt första och efterlängtade guld. Jag vet att det kan tolkas som att jag är en dålig förlorare och vet ni vad. I dag är jag det. Den här semifinalserien plockade fram den sämsta sidan ur mig och det kommer att ta lång tid att smälta. Kanske släpper när nästa säsong börjar.


Klubbat och klart

För första gången sedan 2010 så kan vi nu som SAIK-are alltså göra bokslut på säsongen innan den sista matchen. Sviten stannade på 5 raka finaler med 3 SM-guld. Kanske låter löjligt att man är besviken just nu då med alla dessa finaler bakom sig. Men det är ju så. Det var då och nu är nu och till en final vill ju alla tillbaka till. Spelare, ledare och fans. Men nu blir det inte så och så här med ganska många timmar efter det att Patrik Sjöström skoningslöst satte sitt femte mål i matchen, har tankarna i alla fall hunnit samlats en aning. VSK är över fem matcher starkare. Man har en bredare bänk som gör att man kan vila på sina bästa spelare lite mer. Och precis som 2010 så är det egentligen en klubba som spökar till det för SAIK. Då var det Linus Petterssons kastade klubba som ledde fram till straffen som Bollnäs satte. I år var det tyvärr en ful butt-ending i match tre som grusade finaldrömmen. För jag är övertygad om att med Daniel Mossberg på isen, hade det här slutat annorlunda och framförallt så hade det slutat i fredags med jublande hemmafans.


Men att ge Mossan skulden tänker jag inte göra. Han om någon är nog besviken och ångerfull just nu. Om han fick göra om den där sekvensen i straffområdet, skulle han göra det direkt.


Samtidigt ska sägas att när det väl kom till avgörandet i dag så hade man verkligen inte studsarna med sig. Edlund prickar stolpen. VSK gör minst tre mål som är rena rama flaxen. Det var Ted Bergströms mål. Men å andra sidan så är det väl det han är bra på. Att lukta sig till målchanser. SAIK hade en väg in i matchen vid 4-5 med kvarten kvar. Då togs åter ett felbeslut som ledde fram till 4-6. Sådana felbeslut fäller till slut avgörandet.


Tänker inte vandra in så mycket mer på den här matchen. SAIK orkade helt enkelt inte att mobilisera krafterna tillräckligt mycket och när man inte satte en enda hörna, fick man heller ingen gratis energi. Med tanke på allt som skett under det här slutspelet med tappad 2-0 ledning mot Hammarby som man sedan redde upp. Priset för det fick man dock betala i den här serien. Hjärnskakning på Edlund och Forslund. En stukad fot på Edlund. Blindtarmsoperation för EP. Ja, ni hör ju själva. Klart vi ska vara stolta ändå över våra stålmän. Riktigt stolta.


SAIK 2016 - Filmen som aldrig blev riktigt klar

Sett över hela säsongen så har det nästan varit som att sitta och titta på en långfilm som man inte fattar handlingen i. Inledningen med final i World Cup följdes upp av en mycket stabil seriestart där man öste in mål och såg i det närmaste oslagbara ut. Det var vackert och njutfullt och titta.


Sedan kom matchen mot Tillberga borta och en överraskande förlust. Följdes upp av kryss mot Hammarby och  sedan överkörd av Villa hemma. Det var trist och ledsamt.


Sedan tillbaka på vägen igen. Förvisso mot svagare motstånd men segrarna kom i alla fall, tre stycken. Så var det glatt och trevligt igen.

Sedan var det dags för VSK hemma. 4-0 efter 35 minuters totalbandy. När den filmen var slut stod det 6-9 på tavlan. Vad hände?


Ja och så här såg i stort sett hela elitserien ut och det utmynnande i en fjärde plats i serien. Ett tveklöst misslyckande om man spelar i SAIK Bandy. Och redan där borde man ju ha förstått att det här skulle bli svårt att gå hela vägen. För sedan 2007 då elitserien kom till så har det bara en gång skett att ett fjärde placerat lag nått final. Västerås gjorde det 2014.


Men när man trodde att filmen var på väg mot ett jobbigt och alltför tidigt slut, lyckades man hitta manuset igen och rollerna till spelarna. Även rekvisita som ett par nya skridskor till Patrik Nilsson. Kan inte släppa tanken på om han hade bytt tidigare. Då hade tabellen sett annorlunda ut.


I två raka matcher förvandlade man Hammarby till statister och skulle i den tredje matchen servera publiken i Göransson Arena en grand final och välbehövlig vila. Men i stället så drabbades man av energitorsk likt en Roy Andersson film och Bajen sprattlade till. Och inte bara en gång. För i solskenet på Zinken blev det ingen solskenshistoria heller och helt plötsligt så var det 2-2 i matcher och ingen fattade något.


Avslutningen blev då en rysare med avgörande match i Göransson. En rysare som till slut blev en promenad i vilken park som helst och semifinal för 22:a året i rad.


Vilda Västern bandy

Pang. Tjoff. Baam. Uppvaknandet från segeryran efter kvartsfinalen blev lika hårt som en snöpärla mitt i ansiktet. 11-3 till VSK och rullgardiner, persienner och allt som går att dra ner. ”Det här blir 3-0 i matcher till VSK” Ja, nog fanns tanken där hos många, eller hur?


Pang. Pang.Pang Fort Göransson Arena försvarades med glans när SAIK tog gruvlig revansch och vann med 12-4 och Patrik Nilsson och Christoffer Edlund avlossade sina bössor så att Clintan hade blivit avundsjuk.


Stormningen av ABB Arena. Händelsen med Mossan och Jansson kanske är det som kommer att finnas med i historieböckerna. Men när SAIK stormade ABB Arenas is under andra halvlek, bör också finnas med. När SAIK sköljde över VSK så att den annars så stabile och säkre Bergwall kastade in vantarna och viftade med vit flagg.


Bakhållet i Göransson Arena. En minst sagt stormig och rörig fredag avslutades med att SAIK verkade ha fått vatten i piporna och sköt lösa skott. Så lösa att t o m Andreas Bergwall kunde ta dom och när Simon Jansson verkade älska att bli hatad blev slutet grönvitt.


Sista duellen. Den har vi varit inne på och för oss svartvita blev det som bekant ett olyckligt slut där Patrik Sjöström drog snabbare än Lucky Luke och sköt sönder drömmar av guld.


Recension

”Inledningen lovade gott. Men någonstans efter vägen tappade filmen fart och finess och det roliga delarna blev till en obegriplig sörja som gjorde att man tappade intresset för fortsättningen. Den tog sig dock mot slutet och bjöd på en hel del oväntade vändningar där man slets mellan hopp, förtvivlan, skratt och gråt. Det konstiga slutet drar dock ner helhetsintrycket av filmen. Jag ger filmen SAIK 2016 en 4:a av 5 möjliga.”


 

Var tar det vägen nu?

Spelar man i SAIK så är man inte nöjd med att åka ut i en femte semifinal. Det tror jag det står i kontrakten och på väggarna i Göransson Arena faktiskt. Men nu är vi där och för första gången sedan 2010 så spelas finalen utan SAIK som ena parten. Många i bandysverige är säkert överlyckliga nu och börjar fantisera i väg om publiksiffror runt 30 000 på Tele 2 nästa lördag. Det tror jag inte det blir. Det kommer säkert att bli fler än det var förra året, 15877. Annars vore det konstigt. Nä, jag tror att vi kommer att landa runt 20 000. Biljettpriserna är fortfarande väldigt höga och när ett av lagen inte är Hammarby, då hamnar vi strax runt 20000. Fint så ändå.


Men hur ska då SAIK ta sig tillbaka till Tele 2? Ja, genom att vinna semifinalen nästa år givetvis och det tror jag att man gör om man är redo för lite förändringar i sitt sätt att spela.


Länge har SAIK varit en ledande klubb i sättet att spela bandy. Titta på Villa som för några år sedan började snegla på hur SAIK spelade. Nu har man ”Mr SAIK” i klubben och det har gett resultat. Det har dock gjort att Sandviken själva har blivit lite sönderlästa många gånger och nu kanske det är läge att ta nästa kliv. Kanske inte ut i det okända men åtminstone lite på sökandets stig. Ett sökande som bör ta sin början i nytt på ledarsidan.


Anders Jakobsson och Thony Lindqvist är aktade namn i klubben. Man har gjort fantastiskt arbete med SAIK i flera olika omgångar och vunnit det som går att vinna. Man vet vad man får. Men jag skulle vilja veta vad man KAN få med nya röster.


Men vilken/vilka skulle det vara då? Det finns många bra tränare därute som skulle offra rätt mycket för att få chansen att träna SAIK. En med initialerna MB är väl ledig nu? Och hur sugen är SO? Vad gör FB nuförtiden? Ni som är bandykunniga räknar nog ut vilka jag menar….


På spelarsidan så är det ju flertalet som har kontrakt som går ut efter den här säsongen. Patrik Nilsson, Linus Pettersson, Niklas Gälman, Joakim Bergman, Abbe Bodin och Daniel Bäck är namnen. Det är ingen vild gissning att tro att minst hälften av dessa kanske har andra adresser nästa säsong.


Patrik gör ju ett strålande slutspel och är i mitt tycke den kanske piggaste spelaren under semifinalspelet. Men hur ser han på en fortsättning där anfallsbesättningen är som den är?


Linus har mig veterligen inte stängt ryssdörren och dyker det upp ett bud, kan den äventyrslystne Lusen mycket väl försvinna österut.


Gälman har väl kanske inte haft den ultimata sejouren i klubben med trasslet med övergången från Kalix och skador i olika omgångar. Gillar Niklas skarpt men har väl kanske inte blivit det där offensiva vapnet från kanten som många hade hoppats på.


Jocke blir nog SAIK trogen om känslorna blir besvarade.


Abbe har kanske dock lite att fundera på. Fick inledningen av säsongen sönderhackad av skada och kom aldrig riktigt tillbaka för att utmana Falk om första handskarna. Och med Falks storspel den här säsongen, kanske Abbe känner att han måste i väg för att utvecklas vidare.


Daniel Bäck kan inte ha fått många rubriker genom åren. Men han borde ha fått några. Han gör det där som man ska göra, utan att glänsa men inte heller chansa. En stabil spelare som kan användas på flera platser i laget. Jag ser gärna att Bäck blir kvar.


Vad kan då tänkas vara på väg in? Den där tröjan jag skrev om i tidigare inlägg som skulle dammas av, är rätt intressant. Frågan är bara hur sanningshalten är i det? Finns något med kontraktsbunden med i den bilden. Vilket nummer är det då? Ja, gissa på. Jag säger inget förrän dammet har borstats bort.


En annan tröja jag gärna ser användas nästa säsong är den med en 8 på ryggen. Erik Säfström spelar just nu en viktig roll i Neftyanik och det ryska slutspelet. Har han fått smak för proffslivet eller lockar hemmet och tryggheten? Jag hoppas på det sistnämnda.


Att man inom SAIK rustar för att komma tillbaka och sätta sig på tronen igen, har jag all anledning att tro. Det man måste då göra är kanske ett svårt vägval. Ska man satsa på det talangfulla juniorerna man har eller ska man bredda på seniorsidan? Det första kan leda till att framgångarna får vänta lite grann medan det andra kan leda till en ny final 2017.


Med detta inlägg så får jag tacka er alla som varit in på bloggen under säsongen och läst. Det var lite sisådär i början men tog sig mot slutet, precis som för SAIK. Det har varit ett nöje att få delge er lite tankar och funderingar kring den här sporten som är så fantastiskt härlig att få ta del av.


Av naturliga skäl så kommer inläggen att minska nu. Men jag kommer nog att slänga in något då och då, bara för att jäklas lite. Uppslag finns det gott om och efter finalen börjar ju säsongen som får alla klubbdirektörer och fans att må illa av. Silly Season. Där tänkte jag föröka hänga med lite och snappa upp sånt som sprids.


Och kom ihåg att fortsätta stödja Facebookgruppen, Bandy tillbaka till TV4. Tillsammans kan vi göra skillnad och se till att vår sport får den uppmärksamhet den är värd. Att SVT inte direktsänder VSK-SAIK i en femte avgörande semifinal, är tyvärr bara ett bevis på att man inte tar sporten på allvar.


God natt Sverige. En ny vecka ligger framför er. Ta vara på den. Den kommer aldrig tillbaka….

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thomas Forsberg - Lördag 24 mars 19:43


(Jag vet. Jag hade ju lovat att göra uppehåll men löften är väl till för att både hållas och brytas.. Så här kommer en lite tankar så här en vecka efter att säsongen på klubblagsnivå stängdes.)   Det har nu gått exakt en vecka sedan Jonas Kandell...

Av Thomas Forsberg - Söndag 18 mars 01:11

SAIK mot Edsbyn. 4-6, 6-11 och 0-4. Tre finaler. Tre vinster för Edsbyn. Det blev ingen ”tredje gången gillt”. Edsbyn vågade mer i andra halvlek. Det gav laget från Hälsingland deras 11:e guld. Det som på förhand kändes som en tänkbar kla...

Av Thomas Forsberg - Fredag 16 mars 19:55

Sandviken. Vi har ett guld. Efter 4-1 i finalen mot Skirö AIK så var det SAIK:s F17 lag som fick äran som andra lag den här fredagen att kliva upp på podiet vid huvudläktaren på Studenternas. Och inte speciellt överraskande så fanns Tova Grönoset med...

Av Thomas Forsberg - Torsdag 15 mars 22:57

SM-finalerna närmar sig med stormsteg. I dag var det den obligatoriska presskonferensen med dam och herrlagen som ska göra upp på lördag. Inga överraskningar i uttalanden från spelare och ledare. Alla fyra lagen ser sig själva lyfta pokalen på lördag...

Av Thomas Forsberg - Torsdag 15 mars 09:09

Jag borde ha förstått det. Jag borde ha lämnat isen. Dels för att jag mest åkte och hängde på klubban och hade nästan tungan släpandes i isen och försökte hitta syre. Men framförallt så var det ju för att det handlade om förlängning och ni vet ju vad...

Presentation


Thomas nu fyllt 43 bloggar om bandy och framförallt SAIK

Länkar

Fråga mig

9 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Följ bloggen

Följ densvartvita bloggen... med Blogkeen
Följ densvartvita bloggen... med Bloglovin'

Droppnätet


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se