densvartvita bloggen...

Direktlänk till inlägg 19 oktober 2017

SAIK favoriter till SM-guldet och Fryklund utlöste skratt

Av Thomas Forsberg - 19 oktober 2017 09:43

Onsdagskvällen tillbringade jag i guldarenan och doften av segern i söndags satt på något vis kvar. Men å andra sidan inte så konstigt då det ju sägs att ”det sitter i väggarna” därnere på GA.


GA ja. Träffade en ur SAIK:s innersta som var mycket nöjd med det fyra dagarna. Sportsligt och ekonomiskt. Fick inga siffror men minspelet antydde ändå att inte Lyxfällan kommer och knackar på porten den närmsta tiden i alla fall…


Ett stort skäl till det är ju att man numera har intäkterna från kioskerna, fullt ut. Att jämföra med en viss procentsats tidigare säsonger. Även jag med min inte fullt utvecklade matematiska gen fattar ju då att det blir skillnad. En stor seger för SAIK och hatten av för arenan som till sist kunde närma sig något som liknar ett samarbete i alla fall.


Med drygt veckan kvar till seriepremiären mot Motala så känns det som att bandyn i Sandviken har fått ett lyft. Inte bara för att herrlaget rosat marknaden på försäsongen utan även för att det snackas mer bandy. Någonstans finns där en glöd som under lång tid falnat och nästan slocknat. Men med intåget av ikonen Muhrén på tränarsidan, värvningarna av Berlin och Säfström och inte minst det yngre gardet från 97-skaran som nu får chansen och visa upp sig på allvar, så har lågan blivit starkare. Visst, det finns massor att jobba med för att locka tillbaka dom där5-600 personerna som försvunnit sedan ”glansåren” på Jernvallen. Men jag är övertygad om att det är något man jobbar stenhårt på och det faktum att man nu känner igen SAIK i det spel som gjorde dom så omtalade och att ”grannpojkarna” är med, tror jag är faktorer som får folk att bli nyfikna igen. För hur det än är så får publiken en väldigt bra produkt i SAIK om man väljer att gå och se en match. Nu är det upp till dom på sidan som måste marknadsföra konceptet att bandy är kul att gå på.


I en annan del av bandysverige så var det tidigare under dagen den årliga upptaktsträffen och även där var SAIK på tapeten. Av elitseriens 14 tränare så satte åtta SAIK som svenska mästare. Fem av dom som inte hade dom som guldlag, hade dom i final. Det var bara Micke Carlsson i VSK som ”stack ut” och hade VSK mot Hammarby. Men det var väl ganska väntat. Det ligger i bandyns natur att VSK inte tippar SAIK och vice versa, antagonister som dom är.


I den spelar och ledarenkät som görs inför varje säsong så var SAIK ganska så överlägsna även där i tipsen. 61 procent sa SAIK som vinnare. Edsbyn fick 9 procent som tvåa. Så visst har försäsongen som SAIK presterat, satt sina spår.


Däremot så hamnade man långt ner i vad det gäller lag som man skulle vilja spela i. Bara 9 procent skulle vilja bli stålman. Villa var populärast och även när det gällde vilken arena som var roligast. Det båda kopplar jag i alla fall ihop med publiktrycket. Villa har ju vunnit publikligan tre år i rad och man jagar fortfarande det där guldet. Klart det blir lockande.


Här är ju en del i SAIK:s utmaning då. Jag var inne på det högre upp i textraderna och så även Stisse Åberg i sin krönika. SAIK har inte sin svåraste match i att gå hela vägen, det har man lag för. Den tuffaste matchen är att få puls i bandyn i Sandviken igen. Ungefär så skriver han. Vill ni läsa hela så måste ni vara plusmedlem….


Spelarenkäten som gjordes innehöll 20 olika frågeställningar. Ska inte gå igenom alla men jag tänkte på några i alla fall och gör min egna lilla tolkning.


Vilket lag spelar roligast bandy? (Eller vilka drar folk)

SAIK vann den omröstningen med Villa tätt efter. Här kan jag ju inte säga emot direkt. Vore som att skjuta sig själv i foten det. Men det som förbryllade mig var att Hammarby inte fanns bland det fem främsta. Efter att ha sett dom i flertalet av matcherna i World Cup så skulle jag placera dom högt upp. Inte före SAIK förstås (skott nummer 2 i foten…) men före Villa i alla fall. Hammarby har en spännande grupp individer med alla delar som gör ett lag roligt att titta på. Det brukar kallas Sambafotboll på Söderstadion. Sambabandy på Zinken i vinter kanske blir det nya begreppet. Mycket intressant att följa deras utveckling.


Vilket lag blir årets överraskning? (Eller den såg vi inte komma…)

Här tror dom flesta på Sirius, 20 procent. Broberg 18 procent. Här säger jag… Broberg. Ett spännande lag med flera bra nyförvärv där det kanske vassaste inte kommer att spela en minut men kommer att vara grymt viktig för laget. Har dom värvat en rysk skridskoslipare? Nä, jag menar naturligtvis väggarna och taket som förvandlat Hällåsen till en inomhusarena. Det kommer att ge Broberg enormt mycket bättre förutsättningar att utveckla ett lag som under flera säsonger varit på vippen att ta det där extra klivet in bland det stora drakarna i bandysverige. Nu får man en jätteskjuts framåt. Borta är dom där blåsiga och regniga träningspassen som kan få en bandyspelare att fundera på valet av idrott. Och inte kommer någon julgala att dansa in och kasta ut dom heller. Nä, Broberg tror jag går mot en bra säsong. Kanske är man nu redo att sticka upp mot det allra bästa och utmana på allvar. Och kanske så talade kapten Fryklund för hela Broberg (eller så inte..) när han på frågan vad hallen betyder för laget. – Det känns jättepositivt. Vi kommer in i hallen nu på fredag, och bara det kommer kännas som en lång utlösning. Säga vad man vill om det men han utlöste i alla fall många skratt i salongen, den gode och tuffe backen från Söderhamn….


Vilket lag blir årets besvikelse? (Eller, gick inte som man hade tänkt sig det där…)

Bollnäs fick flest röster i den kanske inte så smickrande listan, 22 procent. Och det är klart att med tappet av Berlin och med Nilsson inte tillbaka efter sjukdom så är det ju lätt att dra dom slutsatserna. Men jag tror nog att Bollnäs grundspel där defensiven fortfarande är i toppklass, så kommer man nog att ta sig till slutspel. Dansen på Sävstaås kanske inte kommer att gå i buggens tecken i år med fart och fläkt. Men en stillsam vals kan också ge många poäng…

Sett till grundförutsättningarna så tror jag inte att Bollnäs själva kanske placerar sig där man var i fjol heller.


Nä besvikelse över missat slutspel det tror jag man får gråta över i Vänersborg. Jaha, säger ni då. Det grunnar han väl bara på försäsongen då. Jo, dum är jag inte med tanke på hur det har sett ut. Men det är inte hela förklaringen. Jag tror helt enkelt att Vänersborg inte kan skjuta sig till slutspel (läs Hedqvist hörnor). Så många hörnor kommer man het enkelt inte få.. Truppen känns inte tillräckligt slagkraftig. Visst, World Cup var ett framsteg i defensiven. Men framåt då? Jo, fyra mål varav två Hedqvistkanoner. Man är för tunna helt enkelt. Och fjolårets ryska satsning som slutade i bråk och turbulens och ett svidande 0-3-hejdå mot ärkefienderna Villa i kvarten, sitter lite kvar i väggarna.


Med detta skrivet så kommer säkert Vänersborg leda serien efter fem omgångar och långnäsan och dumstruten sitter stadigt på han Forsberg uppe i Ockelbo. Men då ska jag vara den förste att gratulera Holopainen till ett fantastiskt bra arbete. Det lovar jag. Ari är en jätteduktig tränare med skön stil och efter det ryska fiaskot kanske lite finsk sisu är räddningen.


Vem spelar fulast i elitserien? (Eller, Matchsekretariatets bäste kompis)

Jocke Svensk var ganska överlägsen vinnare här på 24 procent. Någon som säger emot? Jag ställer mig lite kluven faktiskt. Visst, Svensk sätter in många onödiga smällar ibland. Senast var det mot Edlund i Svenska Cupen. Men den andra sidan av myntet är att Svensk också är en fantastiskt bra bandyspelare som var ledande i det Edsbyn som förra säsongen ställde sig högst upp på tronen. Så länge säkringarna håller i proppskåpet så är Svensk en av Sveriges bästa försvarare. Och faktum är att han förra säsongen inte var bland dom 10 värsta busarna. Sen kanske Svensk är duktig på att dölja sina brott därute på isen, det är mycket möjligt. Men det är han inte ensam om.


 

 

Vem är mest överskattad? (Eller, Mycket snack. Lite verkstad)

Christoffer Fagerström fick här flest röster. Kanske inte så roligt att vinna en sådan här kategori. Fast om man är kapabel att vända det till något positivt så finns ju stora möjligheter att vissa alla hur fel dom har. Har Fager den kapaciteten då? Ja det tror jag. Om han kan falla in i Hammarbys sätt att spela bandy. Där ligger nog utmaningen för både honom och klubben. I World Cup så kändes det som om Christoffer växte in match för match och i semifinalen mot Jenisej så tycker jag att han gör sin klart bästa insats. Så visst finns det där. Men tills motsatsen är bevisad så är jag beredd att hålla med i utnämningen. Bollen är din, Christoffer.


Vem är mest underskattad? (Eller, Jag ska nog visa er…)

Mikael Olsson, VSK fick flest röster och det kan jag väl tycka stämmer in till viss del. Nu skadade sig Micke oturligt i WC och jag hoppas att han snart är tillbaka.

Nu tycker jag ändå att Olsson har tagit några kliv till och är inte fullt så underskattad längre, inte i mina ögon i alla fall. Den spelare jag vill framhäva är Brobergs Vadim Arhipkin. En snabb och grymt teknisk lirare som kommer att bli väldigt viktig i Brobergs spel i år. I World Cup gjorde han flertalet vassa framträdanden och förtjänar mer tid i rampljuset.


Vem är bandyns bästa ambassadör/frontperson? (Eller Mr Bandy himself.)

Daniel Berlin i SAIK fick flest röster och det ser jag väl som väldigt klokt val. Det finns ingen som kommer i närheten av hans betydelse för ett lag, fråga Bollnäs… Med Berlin i laget så har SAIK fått tillbaka den där kraften man saknat på mitten sedan 2012 då han senast spelade i laget.

Intressant i den här omröstningen var att på fjärde plats kom faktiskt Per Fosshaug med 6 procent. Lite kul faktiskt.


Vem vinner skytteligan? (Eller Vem har koll på målet…)

Christoffer Edlund i SAIK var ganska så överlägsen här med sina 61 procent och jag tänker väl inte protestera mot det. Att säga emot det är lika klokt som att spotta i hård motvind och tro att det blir bra. Då Patrik Nilsson är ett högst osäkert kort den här säsongen faller en kandidat bort. David Karlsson är väl kanske främste utmanaren. Men en höftoperation i våras har gjort att mycket av grundträningen har blivit lidande och Karlsson är ju inte ungdom längre, även om det räcker för att bräcka en annan. Men frågan är om han är lika vass i år. 56 mål förra säsongen. Tror inte att det räcker för att vinna i år.


Jocke Andersson i Vetlanda kan utmana om hans lagkompisar med Löfstedt i spetsen gör en bättre säsong som lag sett. Det kan alltså bli en småländsk uppgörelse.


Mycket spekulationer så här veckan innan serien drar i gång med smygpremiären, VSK-Bollnäs. Tänk vad härligt fort tiden kan gå ibland. Efter en sanslöst urusel sommar så får vi nu äntligen ta på oss bandymössan och vantarna och bege oss till arenorna. En väldigt spännande elitserie väntar. Jag tror vi kommer att få se många bra bandymatcher den här säsongen. Njuta av vackra mål. Bli förbannade på domslut som är helt fel eller korrekta beroende på betraktarens ögon. Kan SAIK bibehålla sin form man visat nu på hösten? Har VSK knutit nävarna efter World Cup? När blir det is på Zinken? Kan Villa plocka fram det lilla extra som behövs i år? Har Edsbyn inlett en ny guldperiod? Hur många mil kommer Per Hellmyrs att åka? Hur många poäng kan Motala ta? Får Sirius extra energi nu när finalen ”hittat hem igen”? Vad kommer TB:s publiksnitt att hamna på? Hur många hörnmål kommer Hedqvist att göra? Blir hallen den utlösande faktorn för Brobergs nästa steg? Hur fort åker Johan Löfstedt egentligen? Hur långt skägg har Krigh i Tellus och hur många ”likes” kommer Sargvakten i Kalix få för sina sköna rader?


Det är dags att förbereda sig för Elitserien 2017/18 mina bandyvänner.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thomas Forsberg - Lördag 24 mars 19:43


(Jag vet. Jag hade ju lovat att göra uppehåll men löften är väl till för att både hållas och brytas.. Så här kommer en lite tankar så här en vecka efter att säsongen på klubblagsnivå stängdes.)   Det har nu gått exakt en vecka sedan Jonas Kandell...

Av Thomas Forsberg - Söndag 18 mars 01:11

SAIK mot Edsbyn. 4-6, 6-11 och 0-4. Tre finaler. Tre vinster för Edsbyn. Det blev ingen ”tredje gången gillt”. Edsbyn vågade mer i andra halvlek. Det gav laget från Hälsingland deras 11:e guld. Det som på förhand kändes som en tänkbar kla...

Av Thomas Forsberg - Fredag 16 mars 19:55

Sandviken. Vi har ett guld. Efter 4-1 i finalen mot Skirö AIK så var det SAIK:s F17 lag som fick äran som andra lag den här fredagen att kliva upp på podiet vid huvudläktaren på Studenternas. Och inte speciellt överraskande så fanns Tova Grönoset med...

Av Thomas Forsberg - Torsdag 15 mars 22:57

SM-finalerna närmar sig med stormsteg. I dag var det den obligatoriska presskonferensen med dam och herrlagen som ska göra upp på lördag. Inga överraskningar i uttalanden från spelare och ledare. Alla fyra lagen ser sig själva lyfta pokalen på lördag...

Av Thomas Forsberg - Torsdag 15 mars 09:09

Jag borde ha förstått det. Jag borde ha lämnat isen. Dels för att jag mest åkte och hängde på klubban och hade nästan tungan släpandes i isen och försökte hitta syre. Men framförallt så var det ju för att det handlade om förlängning och ni vet ju vad...

Presentation


Thomas nu fyllt 43 bloggar om bandy och framförallt SAIK

Länkar

Fråga mig

9 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017 >>>

Följ bloggen

Följ densvartvita bloggen... med Blogkeen
Följ densvartvita bloggen... med Bloglovin'

Droppnätet


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se