densvartvita bloggen...

Direktlänk till inlägg 11 mars 2018

Avgörandet jag valde att se i efterhand. SAIK är i final!

Av Thomas Forsberg - Söndag 11 mars 23:06

I samma stund som regelboksmannen Aidesjö satte pipan i munnen och förkunnade att den femte semifinalen mellan SAIK och Hammarby hade spelat färdigt dom ordinarie 90 plus tillägg, reste sig en man på den nedersta raden och lämnade byggnaden. Det var inte Elvis. Det var Thomas Forsberg.


Jag sa med en kvart kvar till Camilla att om det blir sudden så kommer jag att lämna min plats. Hon behövde inte ens fundera egentligen på om jag menade allvar. Hon har levt så många år tillsammans med mig så hon förstod att det inte var tomma ord.


Så när det blev ett faktum lämnade jag min plats. Första tanken var att stanna kvar i arenan och sitta ihopkrupen i någon typ av fosterställning i ett hörn och andas i en papperspåse. Men i brist på papperspåsar så tog jag beslutet att lämna Göransson helt.


I huvudet snurrade det hemska tankar från 2010 då Bollnäs avgjorde på en straff och skickade ut SAIK. Då satt jag på pressläktaren i egenskap av skribent åt SAIK-sidan på Svenska Fans. Minns att jag satte mig i trappan med huvudet i händerna. Den gången sket det sig rätt rejält. Därför tog jag det säkra före det osäkra och vandrade ut ur is palatset.


Tog plats i bilen. Hade funderingar på att lyssna på Sportradion men inte ens det klarade jag av. Liverapporteringen från Mittmedia då? Nä, där skulle jag bara reta upp mig på att fröken X konstant repeterade att Hammarbyklacken hörs mest. Verkar ha varit något den journalisten fastnat för under den här serien.


Det blev helt sonika att jag bara satt och stirrade ut över parkeringen som var mer än lovligt välfylld. Vet inte om jag sett så många bilar på den parkeringen förr. Rätt häftigt det med. Men hur parkerade vissa?


Plötsligt ser jag att folk börjar röra sig nedför trapporna. Inte bara en utan fler och fler. Jaha. Nu var det över då med andra ord. Jag försökte urskilja om det var svartvita halsdukar och mössor eller grönvita. Det var både och. Känslan var ändå att eftersom folk redan nu började ta sig hemåt så kunde det inte ha gått bra.


Telefonen ringer. Heja SAIK dånar fram och det känns som en evighet innan jag lyckas fippla upp den ur jackfickan. Joel stod det på displayen. Jaha, nu kommer beskedet att antingen så är säsongen över eller så lever den vidare. Jag svarar med ett kort Ja, med lätt darr på rösten.

”Vet du hur det gick, frågar Joel? Nä men jag anar att det inte gick vägen, svarade jag.

”Lyssna då, säger Joel. Och i bakgrunden kan jag höra folk tjoa och skrika och applådera och orden SM-final hörs också.


Händelseförloppet efter det samtalet är ganska så suddigt. Men jag vet att jag på vägen från bilen in till arenan, frågade en äldre herre om det verkligen var så att SAIK hade vunnit. Inte för att jag inte tror på min egen son. Det var nog mest för att intala mig själv att det verkligen var så. Och i trappan upp från entrén mötte jag folk som nog funderade varför jag gick mot strömmen. Can´t blame them….


Väl nere på samma plats som jag då 7 minuter tidigare lämnat stod min familj och hyllade hjältarna på isen. Då blev det verklighet även för mig. SAIK hade gjort det, igen. Åter igen tar man fram vinnarmentaliteten som behövs i förlängningar och att det var kapten Berlin som fick sätta den, gladde mig extra mycket. Han visade vägen på Zinken i fredags. Han tog ansvaret i dag och klev fram. Precis som han gjorde då i oktober under World Cup när han satte straffen som gav SAIK guldet. Det är så en äkta kapten gör.


Vill också säga förlåt till er i laget för att jag inte stod distansen ut och fanns där. Men det beror inte på att jag tvivlade på er. Det var mina nerver jag tvivlade på. Men jag borde ha förstått att ni skulle fixa det. Det sitter inte bara i dom riksbekanta väggarna. Det sitter i hjälmarna. Handskarna. Skridskorna. Klubborna. Och framförallt sitter det i det svartvita hjärtat. Tillsammans är ni oslagbara.


Så kan man också uppleva en semifinal om man så vill. Nu så här i efterhand så har jag naturligtvis sett Bellas mål ett par gånger. Nu vet jag ju att det blev mål. Ett mål som då skickar SAIK till SM-final. 2015 var senaste gången. Två år räcker att vara utan den känslan. Nu väntar en sådan där skön och pirrande vecka för oss alla.


Hammarby bjuder verkligen upp i den här semifinalen och när man tänker på att man i fredags hade en straff i ribban vid ställningen 2-1, förstår man hur små marginalerna är. Hammarby har gjort det väldigt svårt för SAIK att få ut sitt absolut yttersta av sitt kunnande dom här fem matcherna. Och nu faller man i slutändan på en hörna. Jag vet inte om jag skrev det i något tidigare inlägg att just en hörna skulle kunna avgöra hela den här serien. Det hade faktiskt lika gärna kunna varit Hammarby som fått den. Det här blev precis så jämn serie som alla hade förutspått och med dom kvalitets spelare som finns i Bajen, hade lika gärna kunna gjort att det här hade tippat över till deras fördel.


Tack Hammarby för motståndet!


Magnus Muhrén. Tog över detta SAIK inför denna säsong. Målsättningen har hela tiden varit att vara med och slåss in i det sista. Föryngringen av truppen har kanske ändå gjort att man tonat ner snacket om final och guld. Men med guld i Svenska Cupen och World Cup och seriesegrare, så har man ju seglat upp som det stora favoriterna. Och även om det här 8 matcherna i slutspelet har varit upp och ner, så står man nu i final. Helt otroligt. Magnus och Magnus har verkligen fått den här gruppen att fungera. I medvind och motvind. Läste ett Facebook inlägg från tidigare ordförande i SAIK, Magnus Holst, att om inte Muhrén blir årets ledare i svensk bandy så är det ingen idé att ha kvar priset. Jag är beredd att hålla med om det. Att första året som huvudtränare se till att ta sitt lag till dessa bedrifter man nu gjort, är otroligt bra gjort. Och säkert fruktansvärt skönt för Magnus själv att få det kvittot.


Innan jag går över på annat så måste jag även få hylla en av spelarna som kanske inte tar största platsen vad det gäller rubriker. Men i dag formligen åt Linus ”Lusen” Pettersson upp varenda hörna, frislag eller skott som Hammarby hotade med. Hans kropp måste ömma efter alla bollar som träffade honom. Supporterklubbens banderoll ”Lusen kämpar alltid” kunde inte passa bättre än vad den gjorde i dag.


SAIK på ena planhalvan på Studenternas och när krutröken hade skingrats i bandykyrkan i Edsbyn så stod det klart att Edsbyn blir det andra laget. 5-3 i den avgörande matchen och Edsbyn gör det igen. Vänder ett 0-2 underläge i matcher till vinst. Vilken enorm moral och styrka det finns i det här laget också. Förra lördagen såg jag ett håglöst Edsbyn förnedras i Lidköping och efter en kvart i den tredje matchen, var det mycket som talade för 3-0 i matcher till Villa. Men likt något skogsväsen från dom inre hälsingeskogarna tillkom en kraft i det rödblåa spelarna. Helt plötsligt började deras kanske vassaste vapen, hörnorna fungera. Av dom 16 målen man gjort från match tre och fram till den i dag så har 7 tillkommit på just hörnor. Nära 50 procent alltså. Och då Villa tappade kanske en av sina bästa skyttar och den som täcker mest skott, Martin Johansson, kanske också platsen på Studenternas flög i väg. Jag kan inte annat än tycka lite synd om detta Villa som aldrig riktigt når ända fram. Samtidigt så måste det ju bero på något…


Det blir alltså en final mellan serieettan och serietvåan. Och den här finalen kan man likna lite vid en Melodifestivalfinal. Ni vet det där snacket om att ”Fel låt vann” Här tycker nästan hela bandysverige, förutom Sandviken och Edsbyn, att ”fel lag spelar final”. Drömfinalen i mångas ögon hade nog varit Villa-Hammarby med tanke på det publikmässiga perspektivet. Men kära Sandvikenbor och bybor. Nu visar vi bandysverige varför det här är det två rätta lagen. Nu färgar vi hela Uppsala i svartvitt och rödblått och läktarna likaså. Nu visar vi att övriga bandysverige har fel.


Och kan ni tänka er. Vi har inte bara ett S-märkt i final. För F17 tog sig också dit då man vann även den andra semifinalen mot Tranås, på bortaplan med 7-5 och är nu alltså klar för final på fredag mot Skirö. Helt fantastiskt gjort av det här laget som imponerat under hela säsongen där flera av tjejerna dubblerat med spel i damlaget också. Ett jätte grattis till alla er spelare och ledare. Grymt!!


Tyvärr så sken inte lyckans ljus på våra U18 killar som också dom befann sig nere i Småland. Den andra semifinalmatchen mot Vetlanda slutade med förlust, 1-4 och då bortamålsregeln gäller gick Vetlanda till final då man föll med 2-5 uppe i Sandviken. Här snackar vi små marginaler. Men starkt av killarna i laget att pressa Vetlanda ända in i det sista. Flertalet av dessa spelare har ju dubblerat med spel i U20 där man också föll mot VBK, då i kvartsfinal. Men jag förstår om det smakar surt i kväll när det var så nära.


Lägg till sedan att vi i damfinalen kommer att få se Skutskär. Detta lag som förra året spelade i allsvenskan, är nu i klubbens första final för damer någonsin. Egentligen en helt galen historia som förtjänar ett eget inlägg. Satsningen som gjordes för två år sedan har alltså redan gett betalt i form av en SM-final. Det ska egentligen inte gå men bevisligen. Och även här finns ju svartvita inslag då flera av spelarna har en bakgrund hos SAIK. Stort grattis till alla inblandade!


I dag så ritades också elitseriekartan om i svensk bandy. Dalarna finns åter igen med på kartan. Detta efter att Falu BS trots förlust mot Kalix tog klivet upp. 4-2 slutade matchen och med tre måls marginal förpassade man Kalix ur elitserien och helt plötsligt krympte avståndet mellan det nordligaste och sydligaste laget med en sisådär 728 km. Det är med väldigt blandade känslor som jag konstaterar detta. Samtidigt som jag är glad för Falun och Jocke Forslund, som jag gillar som person, så är det tungt att svensk bandy ändå tappar det nordligaste fästet. Det är inte bra för bandyn om kartan krymper och bandy i norrland kämpar i motvind ändå. Jag hoppas och tror att man däruppe i Kalix knyter nävarna nu och ser framåt. Kanske inte i kväll, i morgon eller övermorgon eller rent utav den här månaden. Men när sedan försäsongen kommer i gång där i april månad så tror jag man har siktet inställt på en snabb comeback. Det kommer att krävas en hel del och det är av största vikt att man kan behålla en stor del av truppen. Kämpa.


Men som sagt var. Stort grattis till Dalarna och Falu BS. Det var inget jag på förhand såg komma men man har smugit med på något vis och plockat poängen som behövdes. Och den där sena kvitteringen i fredags av Michael Pettersson blev ju guld värd. Med Jocke Forslunds taktiska kunnande så anade jag att man skulle kunna täta till det bra uppe i Kalix. Jag tror inte att Jocke åkte dit med en känsla av att vinna matchen. Snarare att förlora den med så lite som möjligt.

Ska bli intressant att se vad detta Falun kan göra i elitserien nästa säsong. Klart är väl att man nu måste ta upp kampen om sponsorer med övriga elitlag i staden. Annars kommer det finnas stor risk att man gör en enkelresa upp. Men närheten till många andra klubbar med bra bandyspelare kan göra det attraktivt att spela i klubben. Titta på Daniel Bäck. Förra året snubblande nära att gå till SM-final med SAIK. I år spelar han upp sin nya klubb i eliten. Kul för Daniel och den framgången unnar jag honom verkligen.


Och snäppet under så hittar vi från och med nästa säsong inte mindre än tre nya lag. AIK, Rättvik och Katrineholm tog tillsammans med Kungälv platserna till kommande säsongs allsvenska. Storsatsande AIK klarade alltså av det. Men klarar man av nästa utmaning nu? Kommer spelarna man värvade in till den här säsongen fortsätta satsa och vad har man som kommer underifrån? Blir en intressant vår kan jag tänka mig. Kul att Rättvik också gick upp. Nu när Falun hoppade upp ett snäpp så blir det alltså mellan Borlänge och Rättvikspojkarna som blir det stora derbydrabbningarna.


Vilken helg det här har varit. Bandy från fredag till söndag. Från bilköer i Stockholm till, hör och häpna, bilköer från Göransson Arena. Och mitt i allt detta så är det så att säsongen lever en vecka till. I morgon börjar letandet efter finalbiljetten. Nu blir det till att sova och det skulle inte förvåna mig om jag drömmer om semifinal nummer 5 mellan SAIK och Hammarby och förlängning. Men den här gången stannar jag kvar på min plats. För nu vet jag ju hur det slutar….

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thomas Forsberg - Lördag 24 mars 19:43


(Jag vet. Jag hade ju lovat att göra uppehåll men löften är väl till för att både hållas och brytas.. Så här kommer en lite tankar så här en vecka efter att säsongen på klubblagsnivå stängdes.)   Det har nu gått exakt en vecka sedan Jonas Kandell...

Av Thomas Forsberg - Söndag 18 mars 01:11

SAIK mot Edsbyn. 4-6, 6-11 och 0-4. Tre finaler. Tre vinster för Edsbyn. Det blev ingen ”tredje gången gillt”. Edsbyn vågade mer i andra halvlek. Det gav laget från Hälsingland deras 11:e guld. Det som på förhand kändes som en tänkbar kla...

Av Thomas Forsberg - Fredag 16 mars 19:55

Sandviken. Vi har ett guld. Efter 4-1 i finalen mot Skirö AIK så var det SAIK:s F17 lag som fick äran som andra lag den här fredagen att kliva upp på podiet vid huvudläktaren på Studenternas. Och inte speciellt överraskande så fanns Tova Grönoset med...

Av Thomas Forsberg - Torsdag 15 mars 22:57

SM-finalerna närmar sig med stormsteg. I dag var det den obligatoriska presskonferensen med dam och herrlagen som ska göra upp på lördag. Inga överraskningar i uttalanden från spelare och ledare. Alla fyra lagen ser sig själva lyfta pokalen på lördag...

Av Thomas Forsberg - Torsdag 15 mars 09:09

Jag borde ha förstått det. Jag borde ha lämnat isen. Dels för att jag mest åkte och hängde på klubban och hade nästan tungan släpandes i isen och försökte hitta syre. Men framförallt så var det ju för att det handlade om förlängning och ni vet ju vad...

Presentation


Thomas nu fyllt 43 bloggar om bandy och framförallt SAIK

Länkar

Fråga mig

9 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018
>>>

Följ bloggen

Följ densvartvita bloggen... med Blogkeen
Följ densvartvita bloggen... med Bloglovin'

Droppnätet


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se