densvartvita bloggen...

Direktlänk till inlägg 24 mars 2018

Lite tankar så här en vecka efter och så lite siffror. Vi måste bli fler som går på bandy!

Av Thomas Forsberg - Lördag 24 mars 19:43

(Jag vet. Jag hade ju lovat att göra uppehåll men löften är väl till för att både hållas och brytas.. Så här kommer en lite tankar så här en vecka efter att säsongen på klubblagsnivå stängdes.)


Det har nu gått exakt en vecka sedan Jonas Kandell stoppade pipan i munnen klockan 16.00 och blåste i gång den 120:e SM-finalen. En final som han aldrig borde ha blåst i gång. Inte om man har ett svartvitt hjärta i alla fall. Ja, ni vet ju alla hur det gick. Det blev en SM-final som går till historien för två saker. 1. En av modern tids sämsta första halvlekar i en SM-final. 2. Edsbyn nollade SAIK som blev första laget sedan just Edsbyn råkade ut för det, 1984 mot Boltic.


Varje morgon den här veckan har jag vaknat och haft en tro att det alltid har varit Lördag 17 mars och att finalen har funnits kvar. Varje dag, efter några sekunder så har dock verkligheten poppat upp och bitit tag i mig. Att förlora en SM-final är jobbigt och det måste få ta den tid det tar att läka. Men årets förlust smärtar extra mycket då det skedde som det gjorde. Ett bevis på det är att jag inte ens har orkat titta på SVT Play på matchen. Något jag alltid annars brukar göra för att få lite bandyfeeling så här när säsongen är över. Men den här matchen tänker jag inte ens ägna 2 sekunder åt. Det räckte att man var där på plats i 93 minuter…


Har under veckan försökt analysera fram något hur det kunde gå så snett. Det enda jag kunde komma på var att man i SAIK var för rädda att åter igen få uppleva det som hände 2008, finalen som var över efter en kvart, så man stängde helt enkelt igen sitt spel och blev då lidande i det offensiva spelet. Att en final för 10 år sedan skulle kunna ha påverkan på årets, låter kanske märkligt. Men så är idrott och speciellt bandy, rätt så märkligt i sig….


Men trots allt så har ju solen gått upp varje dag efter den lördagen. I Edsbyn har man firat och är redan i full gång med att köra insamling för nästa säsong. För precis som för många andra lag så är det ju ekonomin som spökar en aning och i Edsbyns fall var siffrorna ganska höga. Men Miljonpengen rullar på där uppe och nog kan vi räkna med ett minst lika slagkraftigt lag nästa säsong.


I SAIK är det ganska så tyst för tillfället. Kanske inte så konstigt efter den avslutningen. Men vardagen börjar väl också där krypa på och ekonomin står nog kanske mest i fokus just nu. Man är under luppen för ekonomiutskottet, eller vad det heter och frågan är vad siffrorna visar efter den här säsongen? Jag har förhoppning om att det åtminstone inte ska skrika rött när dom presenteras. Bara det faktum att man i år fick ta över kioskverksamheten i arenan, borde ha gett betydligt bättre siffror i försäljningskolumnen.


Vad det gäller publik så landade man i år på en totalsiffra av 31 825 åskådare (13 grundseriematcher och fem slutspelsmatcher). Det ger medelsnittet, 1768. Förra säsongen var siffran 1808. Alltså en minskning med 40 personer. Detta trots att man i grundserien hamnade på bättre siffror då man hade totalt 20 034 åskådare jämfört med förra säsongens 18 968. Tappet gjordes i slutspelet där man från förra säsongens 13 592 (fem matcher), hamnade på 11 791 (fem matcher) i år.


Men ser man över hela bandysverige så gäller dom vikande siffrorna överlag. Det här diagrammet visar hur utvecklingen har varit det två senaste säsongerna. Detta gäller då enbart grundserien.


 


Av dom 13 lag som spelade båda dessa säsonger så är det bara fyra av dom som haft en ökning var det gäller publik. Hammarby, Sandviken, Kalix och Edsbyn. Av dom fyra så stod Hammarby för största ökningen, med 2509 åskådare mer. Resten av lagen tappade alltså till denna säsong. I särklass stod Vänersborg som tappade från 26 663 till 19383. En minskning med 7 280 åskådare eller 27 procent. Kan det ha att göra med ”ryss satsningen”, tro?


Totalt sett så besöktes elitseriearenorna av 231 037 personer. Det är en minskning på 19 487. Och totalsiffran är den lägsta noteringen sedan elitserien infördes 2007. Illavarslande? Ja, om ni frågar en bandyvän så.


Vad kan då klubbarna göra för att locka fler att gå på bandy? Det är naturligtvis för stor fråga att ta här i ett blogginlägg men nog finns det att fundera på därute. Hur marknadsför man sporten? Hur ser matcharrangemangen ut? Vad ligger biljettpriserna på? Spelarmässigt så håller ju ligan hög klass med nästan alla svenska storstjärnor (Erik Pettersson undantaget) på isarna och det borde väl borga för bra publiktillströmning.


Samtidigt så har ju lagen väldigt mycket del i hur många som kommer för att titta på matcherna. Begreppen, ”parkera bussen” ”säckförsvar” ”tight defensiv” m fl, gör väl ingen bra reklam för sporten som i många årtionden beskrivits som den mest fartfyllda. Och med den SM-finalen som spelades i år, gör inte rekryteringen lättare. Är det kanske dags att införa regler inom sporten som förhindrar allt för defensivt spel? Ska man dra en linje på egen planhalva som innebär att när man passerar den får man inte spela hemåt igen utan måste gå framåt? Vet inte om det är rätt väg heller. Bandy är mycket av en taktisk sport också där det handlar om att lura upp motståndarna och hitta vägarna förbi. Att ta bort det, kan riskera att man förstör mer.


Men visst måste det nog till något för att det ska lockas fler att gå. Att införa Play In, det vill säga att lag 7-10 spelar åttondelsfinaler, kan vara en väg för att få mer matcher att betyda något. Ju mer streck det handlar om, desto mer spännande matcher att vänta. Jag hoppas att det blir verklighet.


Ska man se mål ska man gå på bandy, heter det ju. Stämmer det om man tittar på årets säsong då? Ja om jämför med förra säsongen så är det så. Då gjordes 1544 mål på dom 182 matcherna. I år kom siffran upp i 1579. Men det är inga siffror som placerar säsongen högt upp på listan.


Hammarby var målgladast med 168 mål på 26 matcher. Målen fördelades på 13 spelare. Lika många spelare gjorde mål i SAIK som blev tvåa med sina 165 mål. Skillnaden där var väl att Christoffer Edlund stod för 46 procent av målen medan Christoffer Fagerström i Hammarby med sina 37 mål, stod för 22 procent av lagets mål.


Kalix gjorde minst med mål, 57 stycken. Johan Sundqvist stod för 17 av dom, nästan 30 procent. Att Sundqvist kan vara en spelare för elitserielagen nu när Kalix ramlade ur, är nog inte otänkbart.


Det var lite siffror och dylikt kring säsongen. Det sportsliga är nu över. Nu tar värvningscirkusen över. Alla bandyvänners mardrömsperiod. Var hamnar alla spelare när allt lagt sig? Det ena märkliga ryktet efter det andra dyker ju upp nu på alla möjliga forum. Det enda som verkar stå riktigt klart är ju att Johan Löfstedt lämnar Vetlanda. Men till vilken klubb, vet nog bara han än. Och så här kommer det att se ut under en lång period nu. Den där olustiga känslan i magen får vi gott leva med.


Vad tar jag med mig från den här säsongen då? Ja det är en hel del. Men för att bespara er tid så har jag listat ner en topp 5 lista över speciella händelser som jag tycker har gjort något för mig. Blir ju väldigt färgat naturligtvis.


Plats 5                9-1 mot Hammarby. Den matchen var nog den första under hela elitserien som jag kände att hela laget fick ut det man hade inom sig. En sanslös inledning med tidigt ledningsmål och sedan var det 90 minuter av härlig totalbandy, signerat SAIK. En trevlig fredagsunderhållning, om man hade rätt färg på mössan….


Plats 4                Christoffer Edlund nådde 600 mål. Att han skulle lyckas med det, var väntat. Frågan var bara när det skulle ske. Nu skedde det i första semifinalen mot Hammarby. Det är smått fantastiskt att Crille lyckats nå så många mål på dom här åren. Man ska ändå ha i åtanke att han har haft ett år i Ryssland. Varit skadad i nästan en hel säsong och haft andra skadebekymmer. Om nu Crille blir SAIK trogen så borde inte 700 mål vara en omöjligt runt 2020.


Plats 3                Semifinalserien mot Hammarby. Efter en rätt så avslagen kvartsfinalserie mot Vänersborg blev det helt andra saker när man ställdes mot Bajen. Och hur den blev att utvecklas gör att den går till en av det häftigaste slutspelsserierna som SAIK spelat. Underläge med 1-2 i matcher och så match på Zinken inför över 6500 på läktaren. SAIK vinner och tar hem serien till Sandviken. Där den avgörs i sudden inför drygt 3700 på läktaren. Det var ju så spännande att vissa valde att lämna arenan… Nä, det var en häftig serie.


Plats 2                U12/13. Att få vara med och se utvecklingen dessa grabbar/tjej har gjort den här säsongen har varit häftigt. Har ju kanske mest följt U12 och det har varit otroligt roligt. En tredje plats i Aros Bygg Cup i november. En finfin insats i Knatten Cup och så avslutningen med final i Vårcupen på Gubbängen. Det ska bli superintressant att följa det här gänget nästa säsong.


Plats 1                World Cup. Äntligen. Efter så många år så hamnade till slut bucklan i den största klubblagsturneringen i bandy hos SAIK igen. När Daniel Berlin slog in straffen i finalen mot Jenisej var det som att han hade skjutit hem ett SM-guld. Vild glädje och även en stor lättnad då man gick in i turneringen som lite av favoriter. Men att på tio minuter hämta i kapp ett 1-3 underläge mot kanske världens bästa lag, Jenisej och sedan avgöra i sudden, var nästan otänkbart. En helt underbar känsla helt enkelt.Snedskäret.Lördag 17 mars. Behöver jag skriva mer än så…..


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thomas Forsberg - Söndag 18 mars 01:11

SAIK mot Edsbyn. 4-6, 6-11 och 0-4. Tre finaler. Tre vinster för Edsbyn. Det blev ingen ”tredje gången gillt”. Edsbyn vågade mer i andra halvlek. Det gav laget från Hälsingland deras 11:e guld. Det som på förhand kändes som en tänkbar kla...

Av Thomas Forsberg - Fredag 16 mars 19:55

Sandviken. Vi har ett guld. Efter 4-1 i finalen mot Skirö AIK så var det SAIK:s F17 lag som fick äran som andra lag den här fredagen att kliva upp på podiet vid huvudläktaren på Studenternas. Och inte speciellt överraskande så fanns Tova Grönoset med...

Av Thomas Forsberg - Torsdag 15 mars 22:57

SM-finalerna närmar sig med stormsteg. I dag var det den obligatoriska presskonferensen med dam och herrlagen som ska göra upp på lördag. Inga överraskningar i uttalanden från spelare och ledare. Alla fyra lagen ser sig själva lyfta pokalen på lördag...

Av Thomas Forsberg - Torsdag 15 mars 09:09

Jag borde ha förstått det. Jag borde ha lämnat isen. Dels för att jag mest åkte och hängde på klubban och hade nästan tungan släpandes i isen och försökte hitta syre. Men framförallt så var det ju för att det handlade om förlängning och ni vet ju vad...

Av Thomas Forsberg - Söndag 11 mars 23:06

I samma stund som regelboksmannen Aidesjö satte pipan i munnen och förkunnade att den femte semifinalen mellan SAIK och Hammarby hade spelat färdigt dom ordinarie 90 plus tillägg, reste sig en man på den nedersta raden och lämnade byggnaden. Det var ...

Presentation


Thomas nu fyllt 43 bloggar om bandy och framförallt SAIK

Länkar

Fråga mig

9 besvarade frågor

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018
>>>

Följ bloggen

Följ densvartvita bloggen... med Blogkeen
Följ densvartvita bloggen... med Bloglovin'

Droppnätet


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se