densvartvita bloggen...

Senaste inläggen

Av Thomas Forsberg - 13 november 2016 23:22

Efter kvartsfinalförlusterna på lördagskvällen så blev det ju klart att grabbarna skulle ställas emot varandra i placeringsmatch på söndagen. Inget önskescenario att behöva spela mot sina kompisar och den allmänna känslan var nästan att kanske strunta i det och ta det på en träning i stället. Men det blev en vändning på hela historien eftersom Linköpingslaget Derby stod inför samma dilemma. Och efter gott samarbete mellan klubbar och tävlingsledningen så styrdes programmet om och i stället för ett ”Viken-derby” blev det annat Derby….


Fast nu ställdes man ju inför ett annat dilemma. Matcherna spelades ju samtidigt. Här fick dock eget intresset styra så det blev förstås matchen där Joel fanns på isen.


För SAIK 2 så hade tyvärr liraren med nummer 12 i Derby fått extra energitillskott i frukostgröten. Fyra mål föll från hans klubba och Derby vann matchen med 8-2. Joel W och Rasmus M gjorde målen för SAIK som ändå stod upp bra. Precis som i hela cupen.


På planen framför mina ögon spelade SAIK 1 kanske sin bästa match i hela cupen och det var en riktigt spännande match med flera fina uppåkningar, passningar och naturligtvis med målvaktsfantomen, Alfred i kassen, även flera fina räddningar. SAIK vann till slut med 5-2. Under avdelningen ”Eget intresse” så gjorde Joel ett av målen. Fast på Elitrapporten så står det självmål. Men i intervjun efter matchen så klargjorde Joel att han med yttersta klubbspetsen styrt virvelvinden Samuels inspel, på en skridsko och in i mål. I min bok får Joel det målet i alla fall och Samuel assist…


Det var nöjda men också ganska trötta grabbar som klev av isen. Och innan man ens hade fått på sig skridskoskydden så hördes den första och så efterlängtade meningen: ”Nu får vi handla godis”… Ja, vad säger man? Det var nämligen så att under hela cupen rådde det godisförbud och inte förrän sista matchen var avblåst, var det tillåtet att handla. Självklart var grabbarna värda sin belöning efter att i tre dagar levererat underbart bandygodis….


Uppförande. Det är något det här gänget vet vad det handlar om. I bussen ner så gick man igenom vad det betyder att vara ute på cuper och representera SAIK. Och det gjorde dom här killarna verkligen. Och naturligtvis så ska ledarna ta åt sig av det. Bra ledarskap föder bra uppträdande.


Det jag kommer att ta med mig från dom här dagarna är att svensk ungdomsbandy mår riktigt bra. Här fanns Borgia, GT 76, Västanfors, Selånger, Gustavsberg, Huddinge, mfl. Inga elitklubbar egentligen men det viktiga är att dom finns. För var vore bandyn om inte sådana lag kunde producera fram ungdomslag på ungdomslag. Svensk bandy behöver bredden för att överleva och dom här dagarna har gett mig tron på att det kommer att ordna sig.


23.25 Jag loggar ut efter tre intensiva men fantastiskt roliga dagar med ett härligt gäng. Och kom ihåg: Ensam är vi stark. Tillsammans är vi oslagbara….


 


 

ANNONS
Av Thomas Forsberg - 12 november 2016 23:39

En lång dag går mot natt. En dag som har bjudit på en massa härlig bandyunderhållning från det svartvita stålpojkarna. Båda lagen nådde kvartsfinal vilket var fantastiskt roligt för hela gruppen. För det är precis som det som en av ledarna nämnde när vi kom till Västerås i går kväll. ”Det må vara två lag som ska spela men vi är ändå ett lag som gör det här tillsammans” Och spelar man i SAIK så är det ju som bekant, Ensam är vi starka. Tillsammans är vi oslagbara…


Men vi tar det från början. Efter middagens matcher så stod nu båda lagen inför det faktum att man kunde ta sig till kvartsfinal senare på kvällen. Och för lag 1 så handlade det om att vinna över Huddinge i den sista gruppspelsmatchen för att ta sig vidare. Men det började illa. Huddinge chockstartade med att göra 1-0 nästan innan våra hade fått av sig skridskoskydden. Målet funkade dock som en väckarklocka och grabbarna började skapa lägen men bollen ville inte in. Inte förrän Hugo bestämde sig för att dra i väg på en egen raid. Från eget mål och upp till Huddinges på mindre än tio sekunder och sedan var det kvitterat och kvartsfinaldoft igen.


Men Huddinge ville inte ge sig utan tog över spelet igen och vaskade fram läge på läge. Det var nu målvaktsfantomen uppenbarade sig i SAIK. Alfred stod för den ena klassräddningen efter den andra. Det var benparader som gjort Othen grön av avund och sköt Huddinge högre, så satt bollarna som limmade i det tjocka vantarna hos Alfred. 1-1 i paus men det hade kunna varit ett stort underläge.


Matchbilden fortsatte i den andra. Alfred fortsatte att med både hammare och spik sätta upp en vägg för allt mer frustrerande Huddingekillar. Och då och då så stack vi upp i farliga omställningar. Den allra farligaste gav också resultat. Ett skott långt utifrån som var så hårt att bollen susade igenom nätmaskorna av Sondre gav 2-1. Ja tro vad ni vill. Jag var där och såg hur bollen fullkomligen splittrade nätet precis som på Einar Ask storhetstid… Då återstod det fyra minuter av matchen och vi var i kvartsfinal. Huddinge hann dock skapa flera chanser till kvittering. Men vi hade Alfred i kassen och ett uppoffrande försvarsspel så när domaren till slut blåste av matchen, kunde spelarna jubla och vi på sidan pusta ut. Kvartsfinal check…


Lag 2 ställdes mot GT 76 i sin sista match och gjorde en riktigt bra första halvlek med flera bra lägen efter fint spel som också gav utdelning i mål. I andra halvlek så växlade dock GT 76 upp en aning och gjorde några snabba mål. Mål som tyvärr kunde innebära att SAIK skulle missa kvartsfinal eftersom det var målskillnads affär mot ett annat lag. Men i slutsekunderna så kunde Oskar glida igenom och sätta en boll, vilket också betydde att SAIK Lag 2 även dom var i kvartsfinal. Två rafflande matcher på raken. Hur mycket ska man orka med?


Nu blev det en stunds räknande för att se hur kvartsfinalerna skulle komma att se ut och jag kan intyga att det var minst sagt rörigt vid informationsdisken där uträkningen pågick. Jag hade dock redan räknat ut hur det skulle bli. Men snäll som jag är, så lät jag dom fortsätta räkna. Och till slut så hade dom kommit fram till exakt samma slutsats som jag. Nämligen att SAIK lag 1 skulle få möta Tillberga och SAIK 2 ,GT 76. Samma motstånd som man alltså hade haft i gruppspelet. Hade dom frågat mig, så hade dom sparat tio minuter…


SAIK 1 ställdes alltså mot det lag som 24 timmar tidigare slagit dom med 16-3. Men ny match och nya förutsättningar heter det ju. Nu visade det sig att det just är bara ett ordspråk. Tillberga var precis lika bra som man var på fredagen och jag kan nästan lova att inom loppet av 5-6 år kommer det att pratas om en kille ifrån Tillberga i bandysverige. Oscar Alfredsson. Lägg det namnet på minnet. En skridskoskicklig tekniker med blick för spelet och ett skott som ofta leder till mål. Skapliga förutsättningar för att kunna bli något den killen. En sådan här gång måste man åsidosätta sina favoritfärger och applådera.


Om fredagens match var en lektion i hur bandy ska spelas så får grabbarna i svartvitt se lördagens som en repetition, vilket jag hoppas att dom gör.


För lag 2 så blev det alltså chans till revansch direkt när man ställdes mot GT 76 då. Och SAIK rivstartade verkligen matchen med tre raka frilägen. Tyvärr så hade GT också en målvaktsfantom i målet och han räddade upp det hela. Efter det så är jag tvungen att hänvisa händelseförloppet till elitrapport då mitt föräldraansvar kom in i bilden. Och får man tro elitrapport så slutade det med 8-0 förlust till slut för SAIK. Och hur jag än försöker så kan jag inte lura statistiken…


Respass i kvartsfinal med andra ord. Men en fantastisk dag/kväll med ett fantastiskt härligt gäng.


Nu återstår det en dag och en match av den här cupen då. Och det blir faktiskt så att grabbarna kommer att ställas emot varandra i placeringsmatch om 5-8. Kanske inte det roligaste att behöva möta sina kompisar men det har hänt tidigare och gått bra, så det borde funka i morgon med. Ska vi säga oavgjort och ingen vill vinna på straffar?


En högst personlig reflektion över dom här dagarna är att det har varit grymt bra för min grabb. En möjlighet att skaffa sig kontakt med det övriga i laget. För som ensam Ockelbo-bo så träffar han ju bara dom vid bandyträningar (räknar inte Snapchat och Instagram). Och att han är på ett ställe och jag i en Viking Line hytt 4 km därifrån, är bra för både han och mig. Dom här tre dagarna kommer att betyda mycket för honom och det som är extra skönt att veta är att han är i en härlig grupp. Barn som ledare. För är det något som genomsyrar detta gäng så är det god kamratskap och bra ledarskap. Det är många gånger viktigare än att vinna matcher….


Two days done. One to go….

ANNONS
Av Thomas Forsberg - 12 november 2016 16:55

Köld. Ett sätt att undvika att frysa är att klä sig ordentligt och det hör ju till om man ska stå ute och titta på den vackraste av det vackra inom idrotten, nämligen bandy. Hur kan det då komma sig att en någorlunda rutinerad bandyåskådare med över 20 år på åskådarplats inte lärt sig det ännu? Klappkasst var ordet och nu sitter man i hytten… ursäkta, hotellrummet och försöker få i gång blodcirkulationen igen i väntan på att gå tillbaka till arenan. Extratröja. Check på den…


Som tur var så bjöd grabbarna i SAIK lag 1 på värmande bandy i matchen mot Derby. Efter en jobbig match mot övermakten (läs TB) i går kväll, plockades det fram en kämpaanda och spel till den här matchen som var fantastisk att skåda. Det var fina frambrytningar både centralt och på kanterna och när Derby gick till attack stod backlinjen lika stabil som A-lagets och gjorde den ena fina brytningen efter den andra. Och dom gånger motståndarna från Linköping kom fram, plockade Sondre fram rena rama Othén-paraderna. Här pratar vi om den svartvita sopsäcken i miniformat…


En böljande match som slutade 4-4 där lagen bytte både ledning och chanser med varandra. Så oavgjort var nog ändå rättvisast även om SAIK i slutet skulle ha haft straff, ansåg i alla fall jag och några till på sidan. För ett kort ögonblick blev jag den där föräldern som man bävar för vid idrottsarenor. Men kanske var det bra att jag var så pass nerkyld så hettan i mig svalnade fort….


Med en match kvar nu så har dessa grabbar en möjlighet att ta sig till kvartsfinal. Ok. Jag vet att jag skrev i går att det är barnidrott det handlar om och att resultaten inte spelar så stor roll. Men nu är ju det ett inslag i hela cupen så det går liksom inte att sudda ut. Huddinge väntar i den sista matchen som börjar 18.10 Kan ni inte vara på plats., så kan ni alltid följa den på Elitrapport (http://elitrapport.se/live2/?gameID=16761&h=ABB%202016%20Huddinge%20P12&a=ABB%202016%20Sandviken%20P12:1)


På tal om Elitrapport ja. Tillberga som arrangerar denna cup gör ett fantastiskt arbete. Bara att alla matcher kan följas via elitrapporten är ju jättebra och när man dessutom sänder samtliga matcher live via webbtv, är det den stora tummen upp. Att dessa unga bandyungdomar uppmärksammas så här mycket är roligt. Verkligen stor bandyapplåd för det!


Och på grund av min oduglighet i att klä mig rätt så kunde jag inte stanna kvar för att titta på lag 2 och deras match mot Derby. Tur med elitrapport då.. Tyvärr så föll grabbarna i den matchen med 6-2 och nu väntar GT76 i sista gruppspelsmatchen. (http://elitrapport.se/live2/?gameID=16767&h=ABB%202016%20GT76%20P12:2&a=ABB%202016%20Sandviken%20P12:2) med start klockan 19.00  Även detta lag har chansen att nå en kvartsfinal sent i kväll.


Så ni hör. Det är bara att slopa allt på tv och rikta blickarna mot datorn och följa spänningen i Västerås. Det är Så mycket bättre med bandy…


Over and out så länge. Pälsmössan och extratröjan på. Nu kör vi!

Av Thomas Forsberg - 11 november 2016 23:44

Först. Skönt att få höra rapporter från Sandviken om en stabil vinst över Lilla Paris, eller kanske numera Lilla Ryssland. 4-1 vittnar om att Brodéns önskan om ett stabilt försvarsspel fortsätter att infrias. Vad jag kunde förstå från det knapphändiga rapporterna jag hade via liverapportering och elitrapport så neutraliserade man hoten från öst på ett förtjänstfullt sätt. För om man tvingar Lomanov att lämna banan utan en enda poäng, har man gjort en prickfri insats. The Black and White Trashbag is back.. Och roligt var det också att publiken hittade till Jernvallen. 2008 personer tycker jag är en fullt godkänd siffra. Jag känner nästan lukten av krutröken från målraketerna och glöggdoften ända hit till fiendelandet nummer ett.


För jag befinner ju mig i Västerås av alla ställen. Aros Bygg Cup för P12 och P13 står på programmet denna helg. Och sent i kväll spelades det första matcherna för våra två lag i P12 gruppen. Precis som i Sandviken så var det utomhus som gällde. Kaffet värmde gott i den lite bitande kylan som rådde och när första matchen, där för övrigt grabben min spelade, var jag själv på bortastå. Långt borta från Sektion B på Jernvallen. Men det gjorde inte så mycket. Jag blev fort varm av att se hungern från grabbarna när dom ville sätta i gång att spela. Och vilken start det blev. 1-0 redan efter 32 sekunder när vindsnabbe och teknikern Samuel snitsade in lednings bollen mot Tilberga. Jublet visste inga gränser på bortastå.


Men ganska snart så var ledningen kvitterad och även ett ledningsmål för TB. Sondre hittade sedan rätt i en rörig situation framför målet och så var det 2-2 och då hade vi bara spelat fem minuter. Det går ju inte att tycka att bandy är tråkigt med en sådan fartfylld inledning.


Men efter det så visade TB vad bandyns grundregler består i.

1. Åka mycket skridskor.

2. Komma med fart när man får passningen

3. Snabba omställningar.


Alla dessa faktorer gjorde TB en aning bättre än det våra och då är det tufft att stå emot. Eftersom detta är barnidrott vi pratar om så tänker jag inte nämna några resultat. Men jag kan väl säga så mycket att det rann i väg en del redan i första halvlek och fortsatte i andra. För er resultatinriktade, så kan ni besöka Elitrapport (http://elitrapport.se/games-b)...


Samtidigt så ska jag tillägga att TB:s lag var ett renodlat 05-lag medan våra är allt från 05-08. Så med tanke på åldersskillnaden och storleken på spelare för spelare, så gör våra en bra insats och det var inga sura miner efteråt heller. För vad är väl en bandymatch klockan 21.15 en fredag kväll i Västerås mot alla dom Pokemons som cirkulerade runt ABB Arenan… Och när det gick upp för alla att man fanns med på Elitrapport också, ja då kan man smälta en förlust hur enkelt som helst. Fattar ni vad stort att få vara med på samma sida som grabbarna i A-laget.


För lag 2 så blev det en spännande match mot VSK som avgjorde i slutet då Albin satte vinstmålet i den sista minuten. Och även om denna trupp just i denna cup är indelat i två olika lag, så var det en seger för hela gruppen. Starkt jobbat!


Nu väntar den första av två nätter i en skolsal med allt vad det innebär. Tissel och tassel. Ljussken från mobiler. Någon som somnar tvärt. Någon som snarkar kanske och knarrande luftmadrasser när någon vänder sig om. Det är cuplivet det.


Men själv så hoppar jag det och checkar in på hotell. Fegt. Jag vet. Men det är nog skönt för grabben att slippa ha farsan hängandes där. Fast när jag öppnade dörren till det boende jag nu ska ha i två nätter, fick jag kryssningskänsla. Tänker dock inte namnge hotellet…


I morgon så är det nya matcher och nya möjligheter för framtidens Svartvita stålmän. Till dess: God natt Sverige. Var ni än befinner er…


 

Av Thomas Forsberg - 10 november 2016 23:04

I morgon är det dags för match igen. Och nu är det på klassisk mark dessutom. Väderprognoserna talar om perfekta förhållanden och det kommer serveras korv med bröd, kaffe och glögg precis som på den gamla goda tiden. Jodå, lite nostalgisk blir man allt. Avslag är det kl 21.15 och 22.05


Ja, ni läste rätt. För i morgon så beger sig SAIK:s framtid i väg till Västerås för att spela cup och för första gången så handlar det om övernattning för detta härliga gäng med grabbar. Klassiska Rocklundaisen är den som ska intas och med två lag så blir det två matcher sent fredag kväll innan man är klar. Lite av World Cup känsla för killarna. Tillberga och VSK står på programmet.


Det här med att åka i väg och spela cuper är väldigt speciellt och roligt och grabben är mer än lovligt taggad, precis som hans lagkamrater antar jag. Och nu när man dessutom ska vara hemifrån under två nätter. Ett härligt och lagom hårt salsgolv väntar som säng i två nätter. Det tror jag grabbarna bryr sig mindre än om. Det är nog mer dom vuxna ledarna som ser fram emot det med lite skräckblandad förtjusning, kan jag tänka mig..Tur då att man i detta fall är medföljande pappa och supporter och hittade ett hotell på lämpligt avstånd från arenan…


I tre dagar ska det spelas bandy i Aros Bygg Cup och det är två ålderskullar. Fantastiskt massa lag på plats och bandy från morgon till sena kvällen. Gilla-tryck på det.. Det här gänget ska spela tre gruppspelsmatcher och beroende på utgången av det så blir det sedan slutspelsmatcher. Kan tänka mig att det kommer att vara trötta men väldigt nöjda grabbar som sent på söndagseftermiddagen rullar hemåt igen.


Så i morgon kväll klär man sig i svartvita kläder och hejar fram den svartvita framtiden mot nya framgångar. Med en korv och bröd och en rykande kopp kaffe i ett par minusgrader. Ibland är det härligt med nostalgitripp…


Ja det spelas ju förresten en match i Sandviken också i morgon. På Jernvallen. Eftersom dansbanden har intagit GA så blir det alltså utematch. Klassisk mark. Målraketer. Glöggdofter från Sektion B. Men inte klassisk tid dock. Då Sveriges landslag i fotboll ska försöka undvika en brakförlust mot Frankrike i VM-kvalet (ungefär lika stor chans som att rulla en snöboll genom Sahara...), har SAIK-Vänersborg tidigarelagts med en halvtimme, så matchstart alltså 18.30 och inte den klassiska 19.00-tiden


En tidig seriefinal i en haltande tabell. Vänersborg har gått rent på fem matcher. Men i ärlighetens namn så har väl kanske motståndet varit blandat med både Gripen och Tellus som motståndare. Men fem raka segrar kan man inte skratta bort och när Lomanov verkar ha hittat rätt i den svenska kostymen, blir det en tuff match för SAIK.


Men SAIK har också imponerat så här i inledningen. Efter 0-5 mot Villa i första matchen så har man radat upp segrar. 8 poäng och 32-6 i målskillnad. Offensivt inget märkligt då man besitter Sveriges vassaste avslutare gånger 2. Nä, det som imponerar är defensiven som är så mycket bättre än på många år. Tittar man tillbaka på tidigare säsonger så får man nog backa bra långt till det att man hittar liknande siffror. I fjol så hade man efter fem matcher släppt in 19 mål vid samma tidpunkt, nu 11. Visst kan det stavas Joel Othén men jag tror att svaret finns på sidan av isen. Brodén var väldigt klar på att SAIK släpper in för mycket mål och det var etta på ”förändringslistan” när han skrev på. Check på den punkten...


Det kommer att gå undan på Jernvallen i morgon med spelare som Erik Pettersson, Christoffer Edlund, Mossberg, Lomanov och kanske framförallt speedkulan Ivanov. Så ni som har möjlighet att ta er till Jernvallen, gör det.


Noterbart från matcherna i går är att Sirius plockade hem sin första seger när man vann mot Gripen. SAIK gjorde det man skulle mot Kalix och vann med 6-1. I reprisen av SM-finalen 2010, både lagmässigt och snömässigt så slutade det 4-4 mellan Bollnäs och Hammarby efter ett sanslöst slut med tre mål inom loppet av fem minuter där Robert Rimgård gjorde snudd på identiska mål från 70 meter. Only happens in bandy…


Och från matchen i dag, Tellus-Edsbyn så kan vi konstatera att Edsbyn fortsätter att blanda prestationerna. I dag räckte det till seger dock, 3-2. Utan att förringa Tellus insats så ska väl ändå Byn vinna med betydligt större siffror? Rapporterna talar om att Tellus faktiskt var nära att ta en poäng. Så all heder åt Tellus för det.


Tipsen inför i morgon:


Hammarby-Kalix 6-3

Broberg-TB Västerås 4-5

SAIK-Vänersborg 6-4


Och i Västerås:

SAIK P12 Lag 1-TB 3-2

SAIK P12 Lag 2-VSK 4-3

Av Thomas Forsberg - 9 november 2016 13:11

Trots alla Trump i klaveret så sitter det från och med i dag en man på kanske den mäktigaste positionen i hela världen. Undrar om amerikanarna kommer att drabbas av bakfulleångest när man nyktrar till efter detta. Men då är det för sent. Donald Duck… Förlåt, Trump är er president nu och frågan är nu bara vad detta gör för övriga världen. Tänker osökt på R:E.M:s klassiska dänga, It´s the end of the world as we know it.. Och i vår är det tydligen val i Frankrike också. Le Pen vinnare? Oddsen är väl 1,01 på det nu. 2018 val i Sverige. SD över 25 procent? Oddsen är nog tyvärr lika. Det marscherande kängorna hörs allt tydligare och högre….


Så. Nu blir det inget mer politik. Nu till något som är desto roligare än hatkampanjer och smutskastning. Bandyelitserien. Fyra matcher i går och tre i dag. Fyra hemmasegrar i går och alla väntade. Och som väntat också jämnast i Edsbyn där sväng-gänget Byn vann med 6-5. Vetlanda går alltså fortsatt tungt och en poäng på fyra matcher är nog en klar missräkning för gode herr Claesson. Det var inget vi såg i opinionsundersökningarna innan serien. (Ursäkta den politiska vinklingen där, lovar att nu är det slut…)


V som i Victory blev det för seriens andra V-lag, Villa, Västerås och Vänersborg. Storsegrar dessutom. Vänersborg maler på men det är klart att Tellus hemma ska bara vara 2 poäng. Annars hade det nog känts en aning trumpigt… (Oj, det slant bara ur mig..)


I kväll så är det väl på förhand lite jämnare matcher i alla fall. Bollnäs mot Hammarby på ett snöigt Sävstaås kan nog gå hur som helst. Kanske har Hammarby fördel om vädret håller i sig. Men grundtipset blir att Bollnäs vinner.


I Trollhättan jagar Sirius sin första seger efter tre relativt godkända insatser med bland annat 2-2 mot Hammarby. Och Gripen är väl ett lag som Sirius bör och ska ha bakom sig när serien är tillända. Tror att Fall och hans mannar kommer att åka hem med en skön tvåpoängare i trunken. Men det är inget säkert tips.


SAIK är längst upp i bandysverige och möter Kalix. En match man på förhand naturligtvis ska vinna. Men Kalix på hemmaplan är inte samma som Kalix på bortaplan. Man kommer att sälja sig dyrt. Frågan är bara om man har handlat hem tillräckligt mycket kryptonit för att stoppa den kanske starkaste Stålmannen för dagen, Erik Pettersson. Och lyckas man få stopp på honom, finns det ju fler som kan kliva fram, om man säger så. Så inget Trump i klaveret nu, SAIK…


Avslutar med det klassiska citatet från norrbottningen, Ronny Eriksson: ”Jag vaknade i morse så var den dagen förstörd”. Känns som en bra summering av 9/11 2016……..


Någon som vill skotta, by the way?....

 


Av Thomas Forsberg - 4 november 2016 22:18

Taco-och-lov för fredag. I minst 65 procent av dom svenska hushållen serverades det tacos i kväll. Det är inga siffror som jag har några bevis för men sen när behövde man ha det för att redovisa lite siffror? Det finns ju som bekant lögn, förbannad lögn och statistik…


Tacos var det här i alla fall och det var som vanligt. En jäkla massa hackande, fräsande och rörande och fantastiskt gott. Vet att vi har diskuterat andra måltider på fredagarna men det brukar i slutändan hamna på den mexicanska sidan.


Dock var förra fredagen ett sällsynt undantag. Det var hemmapremiär för SAIK och då stöks ordinarie matsedel och det fick bli annat. Så hade det kunna blivit även i dag eftersom det var ny hemmamatch för det svartvita stålmännen. Men den här kvällen fick dom klara sig utan Forsbergs på GA. Anledning? Jag var sugen på tacos…


Skämt åsido så var det nog mer motståndet som avgjorde. Visst, som inbiten bandysupporter så ska man väl åka in på varje match, oavsett motstånd. Det gjorde jag förr också men tiderna förändras och att åka in för att se SAIK ha lekstuga med Gripen, är inte lika lockande nu, 2016 som det var för tio år sedan. Så det fick bli liverappport och elitrapport den här kvällen. Hade nog inte orkat åkt in heller då dagen hade ägnats till, förutom tacostillagning, möbel-ihop-sättning av det småländska märket. Är det inte märkligt hur en beskrivning av en möbel kan se så enkel ut när man slår upp den och sedan förvandlas till något som får en att använda alla dom vackra svordomar man lärt sig under 42 år? Men en sak var bra. Ingen skruv saknades i alla fall….


14-3 slutade ”kvällen-på-arbetet” för SAIK och det var nog ungefär dom siffrorna som jag hade räknat ut att det skulle kunna hamna på. Enligt rapporterna så kunde det nog ha blivit något mål till.


I går satt jag och letade i skytteligan efter Edlund och min vana trogen så letade jag högst upp. Men sen kom jag ju på att jag var tvungen att scrolla neråt. På 17:e plats, med två mål hittade jag Vetlanda-sonen som säkerligen också har svurit över en eller annan möbel från en annan del av Småland. Efter kvällens match så behöver vi inte scrolla mer. Fem mål med ett äkta hattrick inom loppet av två minuter och så var Edlund ”back in business” igen.


Erik Pettersson ökade på sin målskörd med fyra nya mål och är nu ensam ledare av den totala skytteligan med 11 mål på fyra matcher. Bra snitt det och mer kommer att komma av årets vinnare av skytteligan?


Kul att notera Linus Forslund med tre mål. Har sett lite småtrögt ut för vindsnabbe Linus men i dag fick han det att lossna lite. Kul var ordet.


Bra också att man inte föll ner i några gamla SAIK-vanor och släppte in 5-6 mål, utan höll det på tre. Tyder på att budskapet från Brodén om fokus i det defensiva arbetet trots mycket mål framåt, har nått fram till spelarna.


Ospännande i Sandviken. Och i Västerås. Fast där var det nog många som kanske trodde på att siffrorna 7-2 skulle vara åt bortalaget, Edsbyns fördel efter krossen i Lidköping i onsdags. Men Tillberga visade varför man benämns som en tänkbar skräll i årets serie. Man förlorade i onsdags mot Vänersborg med 8-0 men det speglade tydligen inte matchbilden och nu kom utdelningen två dagar senare. Men alltså, 7-2 mot Edsbyn…. Zockes twitterfinger måste glöda vid det här laget. Häftigt hur det kan svänga. Och trummorna från Edsbyskogarna tystande igen….


Även i Bollnäs så blev det inte speciellt dramatiskt när hemmalaget tog sin första seger, 6-2 mot Sirius. Det mest dramatiska var väl att snövädret som gjorde att matchen fick spelas över 3x30 minuter, vilket kanske gav Sirius lite hjälp med att leda efter den första perioden med 1-0. Vet inte om snön avtog i den andra men då klev Bollnäs fram och gjorde tre raka mål. Sedan var det enkel transport i sista och Patrik Nilsson fick skjuta in tre bollar. Skönt för Patrik och Bollnäs.


Då var det desto mer spännande några mil österut i Söderhamn där Broberg och Villa spelade. Svängigt värre med ledning åt båda hållen slutade i 5-5. Broberg fortsätter att övertyga så här långt och Villa måste väl se detta som ett stort steg framåt jämfört med 3-10 i onsdags. Men man tappade ledning, 5-3 och nog ställde avstängningen på Johansson till det mer än vad man kanske kunde tro i Lidköpingslägret.


Det grönvita slaget på Zinken slutade med att Hammarby tog sin första tvåa för säsongen. 7-6 i en lika svängig historia som den på Hällåsen. Rivstart av hemmalaget fram till 3-0 på 22 minuter. Sedan kom VSK tillbaka och när man i slutet av matchen tog sig till ledning, trodde nog många att man skulle ta med sig poängen. Men Bajen ville annorlunda och med två fasta situationer så vände man tillbaka till en efterlängtad seger. I Västerås funderar man nog lite på vad som just nu händer. Storförlust i premiären. Seger mot Sirius utan att imponera och nu ny förlust. Kanske dags att prova en "Gurk-burk", om det nu finns i bandyn...


Vetlanda såg länge ut att ha kontroll på både ryssar och svenskar i hemmamatchen mot Vänersborg med tidig ledning, 4-1. Men precis som i Kalix så händer något och man tappar det. Anförda av Lomanov den store (4 mål) så tuffade IFK-tåget i gång och inkasserade sin fjärde raka seger. Jag och flera med mig som tvivlat på laget under en knackig försäsong, kan nu vackert sätta sig ner och vara tysta. IFK ser bra ut. Vetlanda har dock mer att bevisa med bara en poäng på kontot.


Kvällens tre toppar:

Tillbergas kross mot Edsbyn. Man kanske inte har publiken med sig som en 12:e spelare detta TB men hemma i ABB Arena kommer fler än Kalix och Edsbyn få åka tomhänta hem. Fyra poäng på dom tre första matcherna. Det har väl aldrig hänt i TB:s elitserie historia och Zocke goes bananas...


Edlunds femma. Efter en trög inledning med målskyttet lossnade det för Crille i kväll. Fem mål och ett äkta hattrick på 152 sekunder. Sånt gör bara Christoffer Edlund.


Broberg. Den historiska vinsten på Zinken följdes upp med 5-5 hemma mot Villa. Broberg visar i alla fall så här långt att man vill ha en biljett på slutspelståget.


Kvällens snedskär


Edsbyns plattfall. Från 10-3 och minnen från mitten av 2000-talet till 2-7 och minnen från 90-talet. På två dagar. Snacka om resa i tiden. Jag såg inte det komma. Gjorde nån det?


Grattis på fredan och lycka till med lördan. Hörs hej....

Av Thomas Forsberg - 2 november 2016 22:31

Det här med målvakter som gör sina livs insatser när man möter SAIK börjar nästan gå mig på nerverna. Först var det Thimfors i premiären som med både hammare och spik bommade igen Villa-målet. Och i kväll var det Niklas Prytz i Bollnäs som nästan lyckades med samma sak. Skillnaden var att hans lagkamrater inte var lika täta som Villa var. SAIK lyckades hitta fyra hål i den orange muren vid namn Prytz och när man själva hade tätat försvaret med all tätningsmassa som finns inom Sandvikens kommun och bara släppte in ett, så blev det trots Halloweentider en glad och fröjdefull kväll på Skräckstaås…


Siffrorna 1-4 var faktiskt smickrande för ett hemmalag som i andra halvlek uppträdde minst sagt rörigt och spelare som Berlin och Hellmyrs hade passningsprocent som hade gjort en juniortränare gråhårig. Och anfallsspetsen med Mickelsson och Nilsson i fronten, var både krokig och trubbig som en snedslagen två tums spik. Nä, i november månad så ser inte Bollnäs ut som ett lag för dom sista fyra. Men det sa många förra året också så jag avvaktar nog med att ta fram kapen och såga….


SAIK har efter 0-5 mot Villa stått för 180 (plus tillägg) minuter av bra bandy. Framförallt så är det defensiven som visat upp sig från den bästa sidan. Två mål insläppta mot två toppkonkurrenter. Det är inte vilken kattskitshög som helst det. Och det ser lugnt och stabilt ut när man vårdar bollen och släpper man i väg någon över försvarsbron, står överstegeneralen själv och motar hoten.


En annan skön detalj i dagens match var när Bollnäs försökte sätta i gång något sorts reduceringståg men hela tiden möttes av vitröjade spelare som jagade det orange till mängder av felbeslut. Här backades det inte hem något. Det tror jag är en nyhet som firma Brodén&In-Fal-In har tagit in i detta lag. Jag gillar det skarpt!


Låter det fulländat? Ja kanske. Men inget är perfekt och solen har också sina fläckar precis som vårt köksgolv under vår yngste sons plats efter en middag med köttfärssås och spaghetti… Gud bevars vad det är svårt att torka upp spaghetti från ett golv...


Hörnorna. Ja, jag vet att jag tjatar om det. Men ok att man missar mängder med hörnor i november månad. Men när vi är framme i februari/mars, har man inte råd att bara göra mål var 23:e hörna. I dag var det 10 hörnor, innan Alan hittade rätt och det var inte bara bra för laget att få göra mål på en hörna. Alan hade innan det bränt en hel del lägen, så det var nog ett starkt ryskt DA, efter fullträffen. Men statistiken är ändå jobbig att läsa. SAIK har på tre matcher haft, 34 hörnor och målet i dag var det första. Jag vet inte hur ni andra SAIK-fans tänker men jag vill då inte vänta tills hörna nummer 68 innan nästa mål kommer….


Annars så är känslan bra just nu. SAIK tog fyra poäng på denna tuffa inledning av elitserien med matcher mot tre topplag. Det är mer än godkänt och hade inte Thimfors tagit med sig hammare och spik till premiären, hade det nog varit 6 poäng.


På tal om Thimfors och hammare och spik ja… Hade Arga Snickaren varit på besök i Lidköping hade han blivit vansinnig över det bygge Villa ställde upp. Ihåligt, fallfärdigt och uppenbart så tog möbelsnickeriet av Esplund ut sin rätt. 3-10 mot Edsbyn, det efter 3-7 i halvtid. Det var onekligen tidigt 2000-tal vibbar i den här matchen. Det var nog så länge sedan som Edsbyn vann med sådana stora siffror mot Villa. Ingen superskräll att Edsbyn vinner. Men att göra det med 10-3. Det rödblåa trummorna har åter igen börjat höras ifrån den dunkla Hälsingeskogen. Något är på gång igen….


(http://www.bandypuls.se/bandy/elitserien/esplund-skadad-efter-att-ha-skruvat-mobler-det-ar-lite-sjukt)


Några mil därifrån så var det ryska aftonen. Vänersborg körde över Tillberga med 8-0 och det var ryskt över det hela. Lomanov gjorde sex poäng (4+2). Ivanov noterades för 2 poäng och backen Bulatov släppte ingen över bron, inte ens Shamsutov. Tillberga nollade Kalix i premiären och blev nu själv nollade och ner på jorden igen.


Just Kalix visade det övriga att man inte ska åka upp dit med varken flyg, buss eller tåg och tro att man kan packa i två enkla poäng i bagaget. Seger över Vetlanda med 5-4 i en svängig match. Johan Sundqvist var mannen för dagen i Norrbotten med fyra mål. Men avgörandet sattes av ryssen Anton Khrapenkov som med några minuter kvar av matchen satte 5-4. Starkt av Kalix att komma tillbaka efter premiärmatchens nolla och som sagt var: Bortamatch i Kalix är ingen lek och i morgon får vi med största säkerhet läsa en helt underbar krönika av Sargvakten. Som förresten har fått ny uppgift på matcherna, domar och bortalagsvärd. Det är väl att klättra uppåt det. Det lönar sig att skriva bandypoesi…


Om ”Just i dag är jag stark” är poesi eller inte, det beror nog på vem man frågar. Just nu så känns inte Hammarby starka i alla fall. Poängtappet mot Sirius i premiären, följdes upp med förlust mot Broberg på Zinken med 1-2. När gjorde Hammarby bara ett mål på Zinken i en seriematch sist och när vann Broberg där sist? Två frågor som jag överlåter till er läsare att googla efter…

Och att googla kanske är något Hammarby också lär göra. Ni får ett ledord av mig till sökningen: Målskytt… Tre mål på två matcher mot två lag man siktar på att ha bakom sig. Hammarby lämnar en hel del frågor efter sig just nu..


Broberg visar dock att man kommer att vilja vara med i racet om en slutspelsplats i februari och full pott på två omgångar lägger åtminstone en bra grund. Och då saknades lagets bäste målskytt, Martin Söderberg. Nu väntar Villa på fredag och om inte Arga Snickaren har fixat till Villabygget, kanske en ny skräll ligger på lut…


Avslutningsvis så vann VSK programenligt över Sirius men det stannande vid 5-1. Det var bara 2-1 efter första halvlek och 3-1 ända fram till kvarten kvar. Var det en dag på jobbet match för VSK eller är det månne så att Sirius är lite bättre än vad alla tror? Hursomhelst var det nog skönt för regerande mästarna att studsa tillbaka efter 1-8 mot SAIK.


Det var omgång 2 det i vad som spås bli den bästa elitserien ever och jag kan då inte hitta något som talar emot det än. Det känns underbart att det har rullat i gång och man kan knappt vänta tills nästa omgång spelas.


 Inte lika underbart känns det när man tittar ut och ser snön falla tungt och dessutom ligga kvar på marken. Och i morgon så har jag fått tid att lägga på vinterdäcken… Taskig tajming kallas det och var det dramatik på vissa bandyarenor i kväll så är det inget mot dom dryga 1100 metrarna jag ska sladda omkring på sommardäck i morgon bitti innan jag når bilverkstaden… Kanske blir mer än att bara byta däck för killarna på verkstan det…


Kvällens tre toppar

  1. Edsbyns seger över Villa med 10-3 ekar i bandysverige och visar att inga lag går säkra i år.
  2. SAIK:s seger över Bollnäs som kanske borde ha varit större än 4-1. Imponerande spel, framförallt defensiven.
  3. Sergej Lomanovs sex poäng mot Tillberga visar att en av världens bäste spelare kanske börjat känna sig hemma i nya kostymen.

Kvällens snedskär

Bollnäs andra halvlek. Ja, egentligen så skapade man inte så mycket i första heller men i andra var man till stora delar chanslösa mot SAIK. Utan Prytz i målet så hade detta kunna slutat i betydligt större nederlag. Andreas Westh spelar fel på egen planhalva. Känns som det var på Snoddas tid det hände sist… Och när både Berlin och Nilsson var lika bleka som sina forna lagkamraters tröjor, ja då vinner Bollnäs inga matcher. Bollnäs har inte råd med att starta lika segt som förra säsongen om man vill vara med i toppen i år.

Presentation


Thomas nu fyllt 43 bloggar om bandy och framförallt SAIK

Länkar

Fråga mig

6 besvarade frågor

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>

Följ bloggen

Följ densvartvita bloggen... med Blogkeen
Följ densvartvita bloggen... med Bloglovin'

Droppnätet


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se