densvartvita bloggen...

Senaste inläggen

Av Thomas Forsberg - Fredag 17 feb 13:39

I kväll avgörs det. Vilka väljer vilka? Det vi vet är att oavsett val, så kommer slutspelet 2017 bli något av det häftigaste som vi haft på många år. Både hoppas och tror jag.


Det är många som spekulerar just nu hur lagen tänker. Hur tänker Villa? Ska man titta på sportsligt plan och välja Broberg? Eller ser man möjligheten till derbyn och därför väljer man Vänersborg? Ja, ordkriget där nere i väst är redan i gång och från båda håll vill man tydligen möta varandra. Men är det bara ett spel för galleriet?


På Bandypuls spekulerade man hur kvartsfinalerna kommer att se ut och där var alla som tyckte till rörande överens om att Villa kommer att ta Vänersborg i kvartsfinalen. Man är väl ett bättre lag och har ju presterat bättre under den säsongen. Så visst skulle det valet vara ganska bra. Men samtidigt så får man inte nonchalera derbyts magiska krafter som kan träda in. Och det är ju inga dussinlirare i ”grannstan”. Lomanov och Hedqvist kan en bra dag skjuta vilket lag som helst i sank.


Och då tåget om det fyra första platserna gick tidigt för Vänersborg, så har man kunna fokuserat på annat en ganska lång tid. Resultaten har väl varit upp och ner men jag tror ändå att man har kokat ihop en slutsspelssoppa som kan bli väldigt besk att smaka på, vilket än motståndet blir. Jag håller fast vid det jag trodde tidigare i veckan. Villa plockar med sig Broberg till en kvartsfinaldans. En dans som förmodligen går fort och får Söderhamnarna att till slut ramla omkull. Lättare än vad Vänersborg skulle ha gjort.


Men vilka blir det då som hamnar på den sista väljarplatsen, alltså 3:a i tabellen och som så många andra tror också då slipper att möta VSK? SAIK sitter i förarsätet då man har tredjeplatsen just nu. Men en tuff match mot VSK samtidigt som Bollnäs avslutar hemma mot redan semesterklara Vetlanda, gör att fördelen så smått rullar över till Hälsingland.


Om nu inte Löfstedt äger Sävstaås som han har gjort på så många andra arenor den här säsongen. Som dom sa på Bandypuls så är det snudd på skandal att inte en spelare som Löfstedt får spela slutspel. Men det är ju en lagsport och Vetlanda hade behövt 2-3 Löfstedts för att ha tagit sig till slutspel.


Nu kan ju SAIK faktiskt vinna i Västerås och även om VSK har tagit sig på slutet så ligger man ju faktiskt på en femte plats av en anledning. Men det gör ju SAIK också, förvisso. Raset i Vetlanda för en månad sedan gör att man nu sitter i den här sitsen. Om SAIK skulle gå och vinna i kväll och göra det på sådant vis att man har en bra känsla, skulle man faktiskt kunna välja VSK.


Man har gjort det förr men då var VSK inte det lag man varit det senaste åren. Jag hoppas att SAIK klarar av uppgiften i kväll och att man får välja och då tror jag att man väljer Vänersborg, om dom finns kvar. Annars ligger nog Hammarby nära till hands.


Det kommer inte något blogginlägg efter kvällens match och slutspelsval. Väckarklockan ska ställas på 04.30 för det väntar poolspel i Grängesberg i morgon för SAIK U11/12. Men framåt lördagskväll eller söndag kommer det nog ett nytt. 


Glöm inte ni som gillar statistik att kika in på min statistiksida för elitserien. Som en liten "teaser" inför slutspelet så finns nu den totala poängligan för alla slutspel sedan säsongen 07/08-15/16. Det är hård kamp mellan David Karlsson och Christoffer Edlund där i toppen. Ni hittar sidan här


ANNONS
Av Thomas Forsberg - Måndag 13 feb 10:52

Det kostade hundralappen att gå på bandy i går. Äntligen en prislapp i min klass. Men frågan är hur mycket värd den där hundralappen var? Låt mig förklara.


10 kr ger jag för Jernvallen och den nostalgiska atmosfären med glögg, hamburgare och kaffedofterna.


10 kr för publiksiffran. Drygt 1400 på en söndag eftermiddag är ju bara hälften så lite så det var på VM-finalen, veckan innan…


10 kr ger jag för Linus Forslunds soloraid som gav kvitteringen till 1-1. En läcker prestation av en spelare som levt lite i det dolda den här säsongen.


20 kr ger jag för Hannes Edlunds kvittering till 2-2. Han har säkert gjort 56 snyggare mål men det var ett viktigt mål, i jakten på att undvika VSK i en kvart. Hannes var också väldigt bra i matchen ska sägas.


20 kr hade jag tänkt ge till parkeringsvakten. Men den pågående fotbollsturneringen gjorde att man helt enkelt inte hade några vakter. Får väl ge 40 kr nästa match då…


30 kr ger jag för den hamburgare som räddade söndagsmiddagen igår. All heder åt er bandyföräldrar som stod där i snålblåsten och krängde mat och hungriga åskådare. Det smakade utsökt.


Få se nu då… Om min huvudräkning fungerar en måndag så innebär det att jag fått ut 100 kr av det jag spaltat upp. Ja, det var vad man fick för hundralappen i går. För något mycket till bandymatch det blev det inte. Om man inte gillar defensivt tänkande förstås. Det var tur att spelarna rörde på sig hela tiden. Annars hade dom nog somnat på sina positioner. Giv vakt!


Att passera en vägbom, orange sådan och göra det i full fart är lika med noll i framgång. Men ändå så var det något man provade med i SAIK i går. Och det tackade ju både Westh och Spinnars för. Dirigenterna i det kompakta vägverket hade inga som helst problem att sätta upp farthinder lite här och där. Jo, en gång. När Westh tydligen hade glömt att laga ett hål i isen och ramlade i gropen så Mossan fick fritt fram. Kanske var det i ren förvåning som Mossan brände chansen….


Bollnäs har släppt in överlägset minst med mål, 69. Släpper man in färre än 4 mål i mot Vetlanda i avslutningen så slår man rekordet från säsongen 2009/10 på 73 mål, som man har själv. Och att släppa in lite mål är ju en bra start om man vill gå långt på en säsong. Men samtidigt så måste man ju även ha en idé för hur man ska göra mål också. Materialet finns där. Patrik Nilsson går mot en bra säsong, målmässigt sett. Står nu på 42 mål och Mickelsson har satt 25. Men det är vägen fram till dom som jag ibland ställer mig frågan om man gör rätt.


Jag tänker inte ställa mig vid klagomuren som alla andra och hacka på Bollnäs och deras sätt att spela bandy. Det är upp till dom att bevisa att detta spel kan ta dom så långt som man drömmer om däruppe i trakterna kring Sävstaås. Men frågar ni mig, har jag svårt att tro att det ska räcka.


Om SAIK:s försvarsspel hackat under säsongen så har väl i alla fall det två senaste matcherna visat att man kanske har skruvat åt detaljerna en aning nu. Sex insläppta på två matcher men bara ett spelmål. Det visar ändå att man nu börja vädra slutspelsvindar i Sandviken och det brukar räcka för att väcka det här laget. Och med en förhoppningsvis frisk Alan till slutspelet, växer man ytterligare.


I övrigt i går så vann Edsbyn seriefinalen mot Villa med 6-5. Edsbyn fortsätter att imponera och det är nog dags nu för alla att ta detta gäng på allvar i spekulationerna om vilka som kan gå hela vägen. Man har inte förlorat en enda match detta år. Senaste gången man förlorade var mot Hammarby den 30/12. Det är form det. Och nu har man andra platsen säkrad och en mikroskopisk möjlighet till serieseger. Mikroskopet stavas Tellus som avslutar mot Villa på fredag. Vinner Tellus den matchen är det århundradets största bandyskräll.


Annars så går vi väl nu alla och väntar på att sista omgången ska spelas klart så vi får svaret på hur slutspelet kommer att spelas. Och det finns några matcher i avslutningen som är av vikt.


Om man räknar med att Villa vinner mot Tellus så är ju ettan och tvåan klara. Men trean och fyran är det desto mer tajt kring. SAIK som nu ligger på ”valplats” åker till Västerås för att försöka behålla den platsen. Bollnäs dansar och bygger vägbommar på Sävstaås mot ett avsågat Vetlanda. Där räknar jag iskallt med två poäng till Bollnäs. Det gör att SAIK måste vinna över VSK för att undvika att hamna i en kvart mot antagonisterna. Så man kan nästan säga att slutspelet börjar redan på fredag.


När det sedan gäller kvartsfinalerna så tror jag att det som är klart är att Broberg redan nu kan boka in två hotellnätter i Lidköping. Har svårt att se Villa ta något annat lag än Broberg. Och vad det gäller valet av 3:an och 4:an så är jag också övertygad om att Villa redan nu har bestämt att det lag som blir trea tar dom. Detta för att undvika riskerna med att få VSK på sin sida. Nån som sätter emot?


Känner ni lukten? Det luktar bandyslutspel med allt vad det innebär. Men först tar vi oss an den sista omgången på fredag. Sen blir det åka av. Bandyslutspelet 2017 kan bli det häftigaste på många år. Missa det inte!

ANNONS
Av Thomas Forsberg - Torsdag 9 feb 23:46

Bloggandet får lite stryk på foten nu när mitt sidoprojekt, Bandystats har fått liv. Jobbar just nu med att föra in all möjlig och kanske t o m omöjlig statistik. Just nu så arbetar jag med att lägga in om alla lag som spelat i Elitserien. Eftersom årets upplaga inte är överstökad ännu, så fokuserar jag på det lag som inte är med i år. Så nu går det att läsa om ex. Boltic, Ljusdal, Falun mfl. Har även skrivit lite fakta om några av lagen som kanske kan vara av värde att läsa.


Så gör gärna ett besök på http://bandystats.webnode.se/Av Thomas Forsberg - Tisdag 7 feb 23:48

Ni som följer mig här på bloggen vet ju att i bland så kommer det en del inlägg med mycket siffror och sånt. Gillar det där med statistik jag. Därför så tänkte jag öppna upp en helt egen sida för det. En sida där jag har och kommer att samla en hel del siffror och resultat från elitserien.


För årets upplaga är nämligen den 10:e sedan seriesystemet gjordes om till det som nu alltså är Elitserien. Det "hyllar" jag genom att lansera en hemsida med statistik från dom tio upplagor som snart har gått. För vi har ju faktiskt det häftigaste kvar av årets.


Efter många och långa kvällar vid köksbordet så har jag nu i alla fall fått ordning på alla siffror som gäller fram till och med förra säsongen. Så är ni sugna på att veta vilka som leder maratontabellen i elitserien .Vem är det som har gjort flest poäng, mål och vem var det som gjorde det första målet någonsin i elitserien? Ja, i så fall ska ni besöka: http://bandystats.webnode.se/


Uppdateringar kommer att ske fortlöpande på sidan.

Av Thomas Forsberg - Måndag 6 feb 14:31

Det finns filmer med olyckliga och konstiga slut som lämnar en massa ilska och frustration efter sig. Sen finns det lyckliga slut där man under filmen svävat mellan hopp och förtvivlan fast man ändå känt att ”det goda kommer att vinna”. Filmen Bandy VM 2017 gick mot stora kapsågen men det sista 45 minuterna räddade upp betyget till mer än godkänt. Sveriges gulblåa hjältar plockade hem guldet som varit på vift i så många år och vilket drama det blev.


Och för Sandvikens del blev det också lite av revansch. Efter en vecka där fiaskostämpeln har hängt över Göransson Arena som ett tungt grått moln, skingrades det i går vid 18-tiden på kvällen när Adam Giljam satte den ej inövade hörnvarianten. Hade bollen gått i muren och Ryssland kontrat in 4-3, hade molnet inte bara legat kvar utan även lagt sig ner över ”Sköldpaddan”. Och publiken gav verkligen allt man hade i går, vilket naturligtvis måste ha glatt och höjt spelarna till den nivå som krävs för att fälla den ryska björnen. Fast å andra sidan så kanske det inledande nationalsångerna antydde åt vilket håll denna final skulle bära väg… Det kändes som 1-0 Sverige redan där….


Som svartvit så är man ju också ganska nöjd med vad finalen gav. Mossberg ett mål och två ass, varav det sista. Edlund bränner ett friläge men blir så där skogstokig och revanschsugen som nästan bara han kan bli och sätter det nästa. Erik Pettersson sätter kvitteringen till 3-3 och jag kan nästan lova att hade den bollen tagit på en ryss i muren, så hade stackarn följt med in i mål. Jisses, vilket skott pojken har. Ja, jag skriver pojken för i jämförelse med resten av laget så är han just en pojk. Men en jäkla duktig pojk. Kan nog bli något han….


Tycker också att det är lite häftigt att det blir Adam Gilljam som får sätta segermålet. Assisterad av Mossan. Lite av en generationsväxling. För även om Gilljam har hunnit bli 26 år (27 i år) så har han inte lika mycket erfarenhet av landslaget som många andra i laget och just Adam är väl en av dom som nu ska ta över. För visst talar mycket för att nästa års trupp till VM kommer att se lite annorlunda ut än den i år. Mossberg deklarerade ju att detta var hans sista. Bergwall håller ju bevisligen än men har nu också tagit beslutet att det får räcka på landslagsnivå. Westh verkar kunna köra på hur länge som helst och är också lika bra som för 10 år sedan. Tycker att det var vackert av Westh i går att tillsammans med Mossan och Bergwall som lyfte dom bucklan. Det är en kapten det.


Efter en minst sagt stormig vecka i Sandviken så kan vi nu skriva punkt för detta VM. Det känns fel att klanka ner på något nu, även om det finns hur mycket som helst, så det låter jag bli. Slutet blev det vi alla hade hoppats på. Sen får vi se vad som händer i framtiden med detta mästerskap. 2018 är det i Ryssland igen. Vi får väl se hur mycket folk det är på kvartsfinalen mellan Sverige-Tyskland då….


Nu är det några dagar kvar till det att elitserien smygstartar igång igen med Edsbyn-Tillberga för att sedan kompletteras med matcher på fredagen. Och var det dåligt med spänning i många av VM-matcherna, kan jag garantera att det kommer det inte att saknas i avslutningen på elitserien och när kvartarna sedan drar i gång, lär vi inte få se några 34-6 i alla fall..


Vi går mot de kanske häftigaste bandyslutspelet på många år. Den filmen kan bli hur bra som helst. Och som SAIK-are hoppas man ju och tror att vi den 25 mars får skapa publikrubriker igen….

Av Thomas Forsberg - Fredag 3 feb 23:21

Nog för att det har varit en vilodag i VM men det har inte en bloggare tid med. Inte när det handlar om att rädda den förening man brinner för och deras anseende i bandyvärlden. Ett anseende som i och med detta VM har skadats, på helt felaktiga grunder, skulle jag vilja påstå.


Det skrivs spaltmetrar i media om publikfiaskot och den uteblivna stämningen i Sandviken. Svårt att säga emot. Men när människor lägger största skulden på SAIK, ja då brinner det i huvudet på mig. Och det ska mycket till för att det ska ske. Så låt mig ta en fredagsbira och förklara. Ptscyh…


För ganska så precis ett år sedan intervjuades Magnus Roos, den som är VM-general för årets mästerskap, efter att han hade varit på VM i Ryssland. http://www.bandypuls.se/gastrikland/sandviken/magnus-roos-basar-for-bandy-vm-i-sandviken-gavle-men-har-inte-koll-pa-edlund


Ni som inte klickade på länken så kan jag i korthet beskriva det Magnus såg framför sig inför det VM som han nu basar. Han såg en publikfest där succén från 2013 i Vänersborg skulle upprepas. Det han hade sett i Ryssland var bra men det fanns saker som kunde och skulle göras bättre. Han beskrev väl sina bandyrötter som väldigt intresserad och att bandyn har något speciellt som ishockeyn och fotbollen tappat, nämligen folksjälen. Han fick också två frågor om SAIK. Två frågor han inte kunde svaret på…


Redan här, ett år innan VM, tycker jag det var varningsflagg. För i det här som herr Roos beskriver, så har inget hänt. Publiken har svikit eller rättare sagt, bojkottat VM. Jag är en av dom, jag erkänner och det står jag för. Magnus pratade om att bandyn har folksjälen kvar. Vackert. Men med dom priser som man la i detta VM, skar man ett djupt sår i den folksjälen. Ett fult sår som kommer att ta år att läka. Och medan Magnus inför media står och berättar att det inte är ett fiasko, så får SAIK Bandy stå där med det fula såret och blöda….


SAIK Bandy står som medarrangör till detta mästerskap. Vad jag vet så har man hand om den sportsliga biten. Och det kan väl knappast vara SAIK:s fel att bandyförbundet, det internationella, har kvartsfinaler där blåbärsnationer äts upp och spottas ut på isen som en förnedrad smörja inför i stort sett tomma läktare… Och det skyhöga biljettpriserna tillhör inte heller SAIK:s bord.


Tycker synd om alla frivilliga funktionärer från SAIK som ställer upp och lägger ner all denna tid och kraft på något som kunde ha skötts på ett bättre sätt. All heder till er som jobbar!


Pär Söderlund, klubbchef i SAIK, låg bakom succén i Vänersborg för fyra år sedan. Jag har ingen aning om hur mycket han har fått varit med och tyckt till om detta mästerskap. Jag vet att han i ett tidigt skede kommenterade biljettpriserna och att det inte skulle bli någon förändring. Det var synd det. Men kanske var han bakbunden av andra och fick kanske inte säga något annat. Konspirationsteori, jag vet…


Nä, detta landar mer och mer i knäna på Magnus Roos, Arenabolaget och bandyförbunden. Om hjulet fungerar så ska man ju inte behöva uppfinna det igen. Och det rullade på bra i Vänersborg. Tog man ens sig tid och ork att kolla hur dom gjorde för att få evenemanget till en fest? Uppenbarligen inte.


Ni hade möjligheten att göra detta till den fest som du, Magnus, lovade för ett år sedan. Men den festen hann uppleva bakfyllan innan ruset… Du pratade ju om att bandyn har sin själ kvar. Tyvärr dog en del av den under dom här dagarna. Det blir så när pengarna styr…


Och förbunden måste ju se det onödiga i att spela kvartsfinaler som mer hör hemma som ”Klassens roliga timme”… Som bandyälskare får man svårt att försvara sporten när sådana matcher spelas. Gör om. Gör rätt. Kanske dags för lite nytt tänk inom förbunden, både det internationella och det svenska.


Kan man inte lägga något på Sandviken då? Jo, det kan man. Marknadsföringen från kommunens sida har väl varit i klass med en vårmarknad, typ. Och varför placerades VM-byn över 2000 meter från arenan? Vet inte om det hade hjälpt publiksiffrorna men det hade inte blivit sämre i alla fall.


Och sen är det tyvärr så att i Sandviken så är bandyintresset lägre än det var för många år sedan. Den där klassiska mättnadsfrasen stämmer nog in en hel del. Det syns ju på siffrorna i elitserien. Folk är inte lika sugna på leken med det orange nystanet. Här ligger naturligtvis mycket hos klubben att få tillbaka dom där 5-600 som nu saknas per match. Men det kan vi ta i ett annat inlägg.


Det är skillnaden på e x Lidköping. Där finns hungern. Man har inte vunnit något än och man leder just nu utvecklingen inom svensk bandy. Det gör också att folk blir intresserade och kommer på matcherna.


Men tro inte att folket i Lidköping hade vallfärdat till arenan under ett VM där Tyskland och Norge möts klockan 10 en tisdag förmiddag. Så intresserade är man inte. Och skulle prisnivån ligga på samma som i Sandviken, ja då var det nog inte fullsatt på Sveriges matcher heller. Och det gäller även i Hälsingland, Småland, Västerås mfl. Eller vad säger ni i Bollnäs. Skulle ni gå man ur huse för att se Vitryssland-Ryssland på Sävstaås? Nä, tror inte det va..


Och det är inte första gången som det är publikfiasko i ett VM i Sverige. 2009 när Västerås stod som värdar gick både VSK och Tillberga rejält med förlust som medarrangörer. Finalen räddade upp det något då den sågs av 7500 personer. Men på det övriga matcherna som spelades runt om på flera arenor så var det inte knökat direkt. Och i det mästerskapet lyckades ändå förbunden gå med plus medan VSK och TB drog på sig enorma skulder. Hemska tanke om det blir så här också….


Så att skriva på Facebook, Twitter och alla andra medier att ”Det är typiskt SAIK-klass på publiken” är lågt. Som VM avgörs och framförallt kostar i år, skulle fler arenor gapa tomma. Det kan jag lova!


Jag ställde frågan till en av grabbens tränare i onsdags om inte ungdomslagen i SAIK hade fått biljetter att fördela ut bland alla dom unga bandyspelare som ändå finns. Tydligen fanns det inga sådana och det är också fantastiskt dåligt hanterat. Här lägger man ett VM i Sandviken och så bjuder man inte in framtiden. Och det gäller ju ungdomar i stort. Ståplatspriserna säger jag inget om, 50-lappen. Men om man ska ta 190 spänn för en tio åring, ja då vet då inte jag hur man hade tänkt sig när man ville göra detta till en folkfest.


I går när Norge blev klara för semifinal och fick då möta Sverige så gick man ut med att 1999 biljetter skulle säljas i dag för bara 50 kr, sittplatsen. 1999 var för att det var det året som Norge senast nådde just en semifinal. Lite roligt initiativ men i mina ögon så kom det lite för sent. Detta pris skulle ha gällt på många fler matcher. Jag har inte läst eller hört något resultat av det, utan får väl vänta och se tills i morgon.


9659. Det är den totala publiksiffran på 16 matcher. Ger ett snitt på 604 personer. Snittet skulle bara placeras före Tillberga och Kalix i elitserien. Skrämmande, javisst. Men å andra sidan så serverar alla elitserielag bättre kvalité på isen än vad fem av dessa länder gör. Men visst är det jobbiga siffror att läsa.


I intervjun som jag hänvisade tidigare så nämnde Magnus Roos att man siktade på att hamna runt 20000 besökare dom här dagarna. Det innebär att dom sista matcherna, sex till antalet måste locka drygt 10 000. Visst, det finns en chans. Om alla dom 1999 biljetterna till semifinalen blev sålda och minst 1500 till och om Finland-Ryssland kan locka 2000 och sedan lapp på luckan på söndagen, ja då kan det gå. Men det är som sagt var en väldigt liten chans till det. I den bästa av världar så kanske kan helgens sex matcher tillsammans locka runt 8-8500.


Jag hoppas in i det djupaste av mitt svartvita hjärta att helgens matcher blir välbesökta och att avslutningen blir till ett bra minne för alla och att svenska spelare, runt 17.49 på söndagkväll, ligger i en tv-pucks hög och vrålar ut guldglädje för första gången sedan 2012 och detta inför en knökfull Göransson Arena. Jag hoppas. Det är just nu det enda som kan rädda VM 2017. Huruvida det läker det blödande sår som SAIK fått av denna turnering, återstår att se. Jag vet i alla fall att mitt hjärta för alltid kommer att banka för svartvitt och då slutar det aldrig att slå…

Av Thomas Forsberg - Torsdag 2 feb 19:55

Kära internationella bandyförbundet!


Här kommer ett brev från en bekymmersam bandymänniska som älskar den här sporten. Jag måste ställa frågan till er om ni gör detsamma? För jag börjar fundera om det verkligen är så.


Anledningen stavas Kvartsfinaler. Hur tänkte ni där när detta infördes för några år sedan? Jag är faktiskt beredd att påstå att ni inte tänkte alls. Åtminstone inte för sportens anseende i en redan tuff tillvaro. I år så hade ni ”turen” att i alla fall en av dom blev spännande och till och med en skräll när Norge vann mot Kazakstan. Det kan tyvärr innebära att ni kanske kommer behålla detta koncept.


Men det övriga tre matcherna då? Finland-USA 15-1. Sverige-Tyskland 36-4 (!) och Ryssland-Vitryssland var inte klar när detta brev skrevs men jag kan sätta hela årslönen min på att siffrorna inte stannade under 14-15 mål för Ryssland. Exakt var hittar ni utvecklingen för bandyn i det? Det var ju nästan så att man satt och tyckte synd om det tyska spelarna som bara när Sverige tillät det, fick komma upp och göra mål. Hade Sverige lagt ner 25 procent till i sitt agerande, hade den här matchen slutat 55-0. Kom igen. Det blir ju löjligt och för det bättre lagen handlar det enbart om att åka av 90 minuter och inte riskera att bli överkörd och skadad.


Om ni på fullaste allvar tror att detta är rätt väg för bandyn, så kan ni samtliga avgå med omedelbar verkan. Med sådana här tillställningar så får man som bandysupporter väldigt svårt att försvara sin idrott.


Det har pratats länge om att bandyn måste få möjligheten att utvecklas i fler länder. Säger jag inget om. Det är bara bra. Men detta är inte rätt väg. Snarare tvärtom. Ni kanske har en dröm att om 10-15 år så kommer länder som Tyskland, USA, Kanada och Holland kunna utmana åtminstone Finland, Kazakstan och Norge. Jag tror att det blir tvärtom, tyvärr. Detta upplägg gräver tyvärr en grav för bandyn. En grav som ni på det internationella förbundet satte första spadtaget i…. Sluta dröm om en global sport. Det är 4-5 länder som kan spela ett A-VM och det kommer inte att se annorlunda ut om 10 år.


Jag ger er två förslag som jag har funderat på. Inte för att jag tror att det är något ni ens kommer att ta upp men gör jag det inte, så finns inte heller möjligheten.


Förslag 1. Spela VM som ni gör nu. Efter gruppspelet så möter ettan i B-gruppen den nation som blir fyra i A-gruppen i en kvalmatch till semifinal. Vinnaren möter sedan vinnaren i A-gruppen. Vips så har mänskligheten sluppit tre kvartsfinaler som ingen vill spela eller titta på.


Förslag 2. Spela VM över hela säsongen. I tre steg och med fyra nationer, Sverige, Ryssland, Finland och Kazakstan/Norge. Ett gruppspel skulle kunna spelas tidigt på hösten. Ett strax före jul och det sista i den här tiden. Alla steg skulle då innebära sex matcher där alla möter alla. Vinnaren av det gruppspelet tar då med sig tre poäng till nästa steg. Tvåan, två poäng och trean en poäng. Så fortsätter man i två steg till och när det sista steget är avklarat räknas totala poängen ihop för respektive länder och det två som har flest inspelade poäng, spelar VM-final. En VM-final som avgörs efter säsongen i det land som slutar på flest inspelade bonuspoäng. Hängde ni med? Inte? Låt mig då ge ett exempel på hur det skulle kunna se ut och fantisera lite:


Steg 1

Sex matcher

1 Ryssland (3p)

2 Sverige (2p)

3 Finland (1p)

4 Norge (0p)


Steg 2

1 Sverige (3p)

2 Ryssland (2p)

3 Finland (1p)

4 Norge (0p)


Steg 3

1 Sverige (3p)

2 Ryssland (2p)

3 Finland (1p)

4 Norge (0p)


Det skulle då innebära att Sverige får flest bonuspoäng och Ryssland blir tvåa. Sverige mot Ryssland i final som då spelas i Sverige. Finland blir trea och Norge fyra, utan att spela bronsmatch. Norge som i detta scenario blir sist, får då möta vinnaren i B-VM i en kvalmatch för att hålla sig kvar i A-gruppen, förslagsvis vid samma tillfälle som finalen spelas.


Detta upplägg skulle också ge länderna möjligheten att använda sig av fler spelare i sina trupper. Fler skulle få chansen att visa upp sig. Ett sådant här steg skulle kunna avgöras under fyra dagar, typ torsdag-söndag.


Möjligt att det skulle rent ekonomiskt bli för dyrt alternativ men sett till vad årets upplaga i slutändan med dåliga publiksiffror, blir att hamna på, så tycker jag man kan tänka tanken i alla fall.


Men vad händer då med blåbärsnationerna? Försvinner dom från bandyradarn? Nä. Dom kan spela både B, C och D-VM. Skulle kunna se ut på följande vis. Med reservation för hur länderna har blivit seedade.


B VM

Norge/Kazakstan

USA
Tyskland

Vitryssland

Kanada

Ungern


C-VM

Mongoliet

Holland

Tjeckien

Japan


D-VM

Kina

Estland

Lettland

Ukraina

Somalia


Vad ni väljer att göra med detta är helt upp till er. Är övertygad om att ni får in massor med olika förslag, bra som dåliga. Men vad ni än bestämmer er för och gör, tänk på bandyfolket. Det är trots allt för oss ni sitter där ni sitter. Jag tror att ni måste tänka om vad det gäller VM. För kör ni på i detta spår, kommer vi inom en snar framtid inte ens ha något VM. Resultat som 36-4 och 15-1 i ett slutspel stärker inte direkt varumärket, även om ni verkar tro det. Det är dags att inse att bandy inte är en global sport som kan utmana det övriga stora bollsporterna. Tyvärr måste jag tillägga för ingen annan än jag skulle vara gladare om så var fallet.

Av Thomas Forsberg - Onsdag 1 feb 23:35

Sverige gör alltså 10-6 på Ryssland i den sista gruppspelsmatchen. När hände det sist, eller ska man kanske fråga sig OM det har hänt. Imponerande i alla fall att trycka dit världsmästarna dom senaste fyra åren med tvåsiffrigt. Kan tänka mig att på det ryska spelarhotellet grubblas det en aning i kväll. Eller var man helt enkelt så kylig att man mörkade sina bästa kort i spelet om guldet? Ja, hursomhelst så talar allt i alla fall för att dessa två lag kommer att mötas på söndag klockan 16.00 i en match som gäller betydligt mer än en gruppfinal en onsdagkväll i Sandviken.


Då jag jobbade dubbelskift på Jernvallen denna kväll eftersom Joel tränade först och sedan broder Hugo efter, så var det närmaste jag kom VM, en skymt av Hasse Andersson och några till som kom tillbaka från en löparvända. Och kort därefter släntrade även en ryss in. Så här i efterhand en talande bild för hur matchen slutade…


I bilen hem så rapporterade Magnus Wahlman från Göransson om att det var en tveksam inledning av Sverige och att inramningen liknade tidigare matcher. Även om han vid ett tillfälle råkade säga publikhavet. Vet inte om gode Wahlman ville vara ironisk eller om det var ett radiotrick. När jag sedan kom hem lagom till halvtid så kunde jag snabbt konstatera att det var nog en klassisk felsägning. 1909 hamnade dagens siffra på och ni vet ju vid det här laget var ”Lill-Ove” lägger skulden på….


Gruppspelet är nu över och Sverige vinner samtliga matcher. Bra så långt och dom där framme levererar. Erik gör sju mål. Edlund hinner med fyra på två matcher. Patrik Nilsson och Daniel Andersson 3. Känns bra att samtliga har hittat rätt.


Försvarsspelet har väl också funkat helt ok även om det vid några tillfällen har ramat förbi en och annan ryss, kazak och finne. Men på det stora hela så känns det stabilt och det gör det även på mitten. Så visst ser det lovande ut inför slutspelet som alltså drar igång i morgon, eller….


För att kalla morgondagens övningar i Göransson Arena för slutspel är en stark överdrift. Med betoning på stark. Snälla nån, förklara för mig vad kvartsfinaler i ett bandy VM har för betydelse…


Om vi börjar med första matchen, Kazakstan-Norge. Javisst, Kazakstan har förlorat tre raka matcher och Norge har vunnit tre raka. Spelar ingen roll i morgon. Kazakstan vinner med minst 8-9 mål.


Sen har vi Finland-USA. I hockey hade det varit en av kvartsfinalernas höjdare. I bandy når den inga höjder. Såvida inte Trump i natt får för sig att införa något typ av förbud att slå USA i idrottsliga evenemang. Och med tanke på vad karln har pysslat med det senaste veckorna kanske man ska avvakta med att lasta hela lönen på finsk seger…


Sverige-Tyskland. Smaka på den. I all annan idrott så skulle man dregla över att få uppleva en sådan landskamp på plats. Men nu är det bandy och det enda som är lite häftigt med den matchen är att det en historisk första landskamp i bandy, länderna mellan. Det är stort. Men resten. Jag lovar och svär vid mitt svartvita bandyhjärta att om inte Sverige vinner med minst 20 mål ska jag inhandla en tyrolerhatt och springa gatlopp genom Ockelbos ensliga gator i morgon kväll, drickandes en helpanna Gluhwein. Schkål på den!


Avslutningsvis då så blir det en ren ryssaffär. Ryssland mot Vitryssland. Även om målvakt, Rysev inte såg alltför tät ut i dag, så behöver nog han göra typ 15 Tommy Salos för att det ska bli en skräll…


Så än en gång, svara på min fråga: Varför kvartsfinaler i bandy VM?....


En sak är dock säker. Vill ni se mål ska ni gå i morgon. Det totala antalet mål i dom fyra matcher som ska genomlid…, eh…föras, så hamnar nog det runt 65-70 mål, typ…


Avslutar med att konstatera att återväxten inom SAIK bandy ser väldigt lovande ut. På U11/12:s träning i dag var det full fart och runt 20 glada barn där man verkligen också ser vad man har utvecklats. Riktigt roligt att se och kul att Joel har fått med en kompis från bandymetropolen Ockelbo också.


Och på Hugos premiärträning med det yngre laget var det minst lika många och lika glada och lika talangfulla barn som for fram över klassisk is på Jernvallen. Känns bra för ett svartvitt hjärta att se framtiden ta för sig.

Presentation


Thomas nu fyllt 43 bloggar om bandy och framförallt SAIK

Länkar

Fråga mig

6 besvarade frågor

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>

Följ bloggen

Följ densvartvita bloggen... med Blogkeen
Följ densvartvita bloggen... med Bloglovin'

Droppnätet


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se