densvartvita bloggen...

Senaste inläggen

Av Thomas Forsberg - 5 november 2017 11:15

10-0 mot Sirius. Christoffer Edlund gör sex mål, igen. Verkar ganska tydligt att hans målsinne är uppskruvat på topp just nu. Han hittar rätt med skott från alla möjliga vinklar och vrår. Han hittar rätt med åkningarna. Och i går kom också det första hörnmålet. Crille har nu gjort 14 mål på 3 matcher. Snitt på lite drygt fyra mål per match. Givetvis så kommer han inte att kunna hålla det snittet men jag säger redan nu att årets skyttekung är redan klar. Hotet är inga andra spelare, utan skador och sjukdomar är nog det enda hotet. Så käka C-vitaminer och håll dig frisk, Crille.


Albin Thomsen. Har ni hört talas om honom? Det hade jag knappt gjort fram tills i går. Då presenterade sig denna 17-åring på allvar. En Lidköpingskille som går bandygymnasiet i Sandviken. Och nu ligger han på andra plats i SAIK:s skytteliga efter tre matcher med två mål. Tänk er själva att göra sin elitseriedebut och stänka dit två baljor. Och det var inga dåliga mål heller. Det första var en kanon långt utifrån och det andra ett genombrott där han behärskat la dit bollen i nät.


I Albin så finns mycket bandy. Han har en väldigt fin skridskoåkning där jag tycker mig se en typ Hans Åström, för er som kommer ihåg kung Hasses graciösa skridskoteknik. Sen verkar det finnas ett skott som redan nu är hårt och träffsäkert. Nu är han bara 17 år än så med ca 200 timmar till på gymmet, så har Crille och EP en utmanare i skytte. Ska bli intressant att följa den här grabben och det var roligt att Muhrén och Edlund släppte fram honom. Det visar verkligen att man menar allvar med att satsa på det yngre förmågorna den här säsongen. Sen får vi hoppas att Albin väljer att stanna kvar i Sandviken efter det att hans studier är över. Jag antar att redan nu så sjunger Sixtensson och det andra i Lidköping, locksånger för att försöka locka hem pöjken…


En annan som man måste nämna är ju målvakten Anton Sandsjö som fick chansen i går och tog den. Ok att Sirius inte skapade kanske en hel arsenal av möjligheter men att hålla nollan är ändå en bedrift i en sport som bandy. Bara att sätta ett kryss i CV:et för det. Och bra av tränarduon att ge Anton chansen också. Han är en ung och klok målvakt som vet att Joel är första valet. Men när chansen ges så gäller det att vara med. Ser en lovande framtid hos Anton.


Sen var det var en annan ung kille som gjorde debut på elitserie is i går. Men han gjorde inget mål. Han gjorde inte ett enda byte faktiskt. Men lika glad var han ändå. Hugo Forsberg var nämligen matchmaskot i går och bara att ”hänga” med det stora grabbarna, var nog jämförbart med att göra mål. Från lunchen fram till avslag så var han A-lagsspelare för en stund och man såg när han gled omkring på isen, att det var ganska så trevlig lördagsaktivitet.


 


Hugo hade frågat mig några dagar innan om det skulle bli mycket folk på läktaren och jag kanske levde i någon fantasivärld när jag drog till med 1200. Jag trodde inte det då när han ställde frågan. Men när spelarna gled in på isen under dånande musik så gjorde man det inför hälften av vad jag sagt. Nu tror jag inte att det båda matchmaskotarna brydde sig så mycket om det, utan deras fokus kanske låg på att inte ramla när man åkte runt i mittcirkeln och hälsade all den publik som tagit sig till matchen. Men allvarligt. 647 personer…. Mindre än hälften av vad som kom och såg premiären mot Motala förra söndagen.


Ok. Det fanns några parametrar som talade för en dålig publiksiffra. Vägg i vägg med Göransson spelade SIF en helt avgörande match i fotbollens farstu,division 1. Matchstart 14. Så visst, dom som har intresse i båda sporterna skulle hinna med båda. Men plånboken kanske inte visar lika stort intresse. Säg att 300 personer föll bort den vägen.


Klockan 18.00 spelade Brynäs match inne i Gävle och även om man har gått tyngre än en damcykel uppför Åreskutan i årets elitserie så är lördagar mer hockey än vad bandy är. Så kanske ett hundratal försvann längs E16 in till Gävle.


Lördag klockan 16.00 är också PL-time. Det vill säga Premier Leauge. Och det tappar man också folk på. Tro mig.


Jag tror att om man hade kunna spelat den här matchen på fredagen så hade vi haft en publiksiffra som landat runt den som var i premiären. Nu rådde det Halloween stämning i arenan då med skridskodisco och det säger jag inget om. Det var väldigt bra arrangerat med mycket folk och A-lagsspelare på plats. Och det står ju i några papper från 2009 att barn och ungdomar ska sättas före elit. Fine. Men säg att man lagt matchen i dag, söndag då. Jag tror faktiskt att man klarat 1000-gränsen då också. Som jag ser det så är det bara en lördag på hela bandyåret som kommer att locka folk. Den tredje i mars…


Man kan titta på det andra två matcherna som spelades i går. Hammarby-TB sågs av 1322. Hammarbys kassör dansade nog inte hela vägen till banken efter det..

Vänersborg-Vetlanda sågs av 1425. En i mina ögon svag publiksiffra även det.


Jämför det med fredagens två matcher, Villa-Edsbyn och Bollnäs-Broberg som tillsammans lockade 6882 personer. Ok. Det var två matcher med helt andra förutsättningar. En toppmatch i publiksäkra Lidköping och ett hälsingederby. Hade säkert lockat mycket folk en lördag klockan 16 dom med. Men inte fullt lika mycket, tror jag.


Att SAIK har ett lag som kan vinna guld råder det inget tvivel om. Man spelar också en rolig och offensiv bandy som förtjänar mycket mer publik och att det endast kommer 647 personer för att se en match, är inte bara dåligt. Det är skamligt dåligt. SAIK står för underhållning i världsklass men publiken sviker. Vad kan man göra åt det? Ja, spelarna i svartvitt kan inte göra så mycket mer än att fortsätta bjuda på bra bandy. Det här handlar om att få ortsbefolkningen att fatta det. Att fatta att SAIK 2017/18 är ett fantastiskt bra bandylag och även om en del matcher kommer att sluta som den i går, så bör man ändå ta sig till arenan när det är match. Många av spelarna i årets lag har spelat landbandy på gatorna i Sandviken som små. Det är grannpojken som spelar. Det finns mer S-märkt i detta lag än vad det har gjort på många år. Se till att upptäck det ni också. Innan det är för sent. Det finns ju ett överhängande hot som kallas elitlicens….


Som vanligt i bandyn så är det uppdelad omgång som gäller och det känns så där faktiskt. Lite som att öppna en godispåse på fredagskvällen och sedan få vänta i flera dagar innan man får äta upp det som är kvar. Och då har man nästan tappat sugen… Här måste bandyförbundet tänka om, anser jag. Fulla omgångar är viktigt för bandyn. Finns ju inga tv avtal som måste följas här.


Men för att börja med första karamellerna då. Villa slår Edsbyn med 3-1 på fredagskvällen inför stor publik. Villa fortsätter att övertyga och har alltså tre raka vinster, varav två hemma segrar mot starka Bajen och Edsbyn. Esplund saknas ju. Eller gör han det, egentligen? Är det så att avsaknaden av trollkarlen gör att lärjungarna växer? Imponerande är det i alla fall så här långt.


I hälsingederbyt såg Broberg länge ut att man skulle radera ut Sävstaåsspöket. Man brukar ha svårt där men i fredags så såg det ut att bli ändring på det. Ledning i halvtid med 2-0. Men spöket uppenbarade sig igen och Bollnäs kunde vända på hela allhelgona steken och vinna med 3-2.

Det jag dock tar med mig från den matchen är hur domarna kunde undvika att ge Oscar Olsson matchstraff för det huvudlösa slaget mot Fryklunds huvud i början av matchen. Kamperin får två matcher för en bentackling och Olsson klarar sig helt. Ja….


Hammarby krossar TB med 15-4. Ja, vad kan man säga om det? Jag provar med att Hammarby blir att räkna med i år och TB kommer att få fullt upp med att ha något lag bakom sig i februari…


Vänersborg tar sina två första poäng när man vinner över Vetlanda med 5-2. Väldigt efterlängtad seger säkert för Holopainen och hans mannar. Frågan är om det är början på en resa uppåt eller inte.


För Vetlanda fortsätter mardrömmen. Fjolårets säsong skulle ju inte upprepas. Faktum är att man inlett sämre. Förra året hade man i alla fall en poäng efter tre matcher. I år står man på noll, nada och nothing. Blir det inga poäng på tisdag hemma mot Tellus har vi säsongens första kris.


 

 

ANNONS
Av Thomas Forsberg - 2 november 2017 00:48

Till att börja med. Hoppas innerligt att ingen som ännu inte fattat tjusningen med bandy, råkade köpa hem matchen mellan Hammarby-SAIK. Nu kanske ni tror att det enbart är för att SAIK förlorade. Nä, det är inte så. Hammarby vann fullt rättvist. Det jag syftar på är under vilka förhållanden dessa två giganter inom bandyn tvingades spela i. Massor av plusgrader och hällregn. Underbara förhållanden att spela bandy i… Det blev snudd på parodi i andra halvlek. Ni som kommer ihåg dom där Tipsextramatcherna på 80-talet när det spelades på plaskvåta engelska fotbollsmatttor och bollen bara ”dog” när den försökte spelas framåt. Underhållande? Ja, om man har en annorlunda humor när det gäller idrott så.


Precis så såg det ut i större delen av den här matchen på Zinken. Man kan ju nästan undra om det är värt att spela under sådana vidriga förhållanden. SAIK verkade gå all in i början och försöka avgöra medan det var någorlunda spelbart. Gick bra fram till 2-0 och timeout för Hammarby. Men när Sundin plaskade dit en hörna till 1-2, var det som om både flytvästar och ankare kopplades på SAIK-spelarna och Hammarby förvandlade klubborna till paddlar och paddlade förbi SAIK fram till 4-2.


Att Edlund i upptakten av andra gav lite strimma av torrt hopp med 4-3, sänkte sedan Jesper Jonsson minuter senare när han med hjälp av vågorna på Zinkensdamm, rullade i 5-3. Redan där så såg SAIK ut som dränkta svartvita bandyspelare som bara längtade in till väggarna och taket på Göransson.


Hammarby klarade av vattnet bättre än SAIK och vinner som jag skrev, rättvist. Inget att säga om. SAIK lyckades aldrig komma tillbaka till det spel som gav dom två mål. Efter Hammarbys upphämtning såg man både vilsna och osynkade ut i sitt försök att bjuda upp till den regndans som det var på Zinken.


17 mars spelas finalen. Utomhus igen. Jag vet inte vad det är för väder då. SMHI vet inte. Inte heller Yr skulle jag tro. Men man kan ju i ett värsta scenario se liknande väder framför sig. Jag vet inte om är redo att packa ner sydväst, paraply och stövlar för att besöka en SM-final. Men för alla nostalgiker kanske det inte gör något om starkglöggen blir utspädd med lite H2O….


Visst är det att måla fan på väggen och tro att det kommer bli så men man kan ju inte heller sticka huvudet i vattenpölen och tro att det inte kommer ske. Om det skulle bli en sådan där härlig marslördag som det kan vara med solsken och någon plusgrad, så är jag först ut att gratulera bandyförbundet. Blir det inte så, är jag först att skälla på samma förbund.


Nu tänker inte jag kasta mig djupare in i den här diskussionen om final inne eller ute (för det har jag gjort så många gånger förr) men jag anser att man borde haft tålamodet att köra på inomhus och försökt skapa en ny tradition. Det blev ett jäkla liv när World Cup flyttades till Sandviken och därmed in under tak och väggar. Det höll i många år. I år var första året där det nästan var helt tyst från bakåtsträvarnas håll.. Det tar tid att skapa nya traditioner. Och vad bandyn behöver nu, är inte en SM-final där det antingen är 3 dm snö eller 50 mm regn som gör sporten till ett åtlöje för det som inte håller den kär. Då ser jag hellre finalen inomhus inför halvfulla läktare men där sporten i alla fall har satts i första sätet. Jag hoppas verkligen att vädergudarna diggar bandy den tredje lördagen i mars….


Övrigt från denna omgång så noterar jag att….


Tellus är obesegrad efter två matcher. Jordskalv. Motala slogs tillbaka med klara 7-2 på bortais. Och trots Hammarbys seger så är då Tellus fortfarande bäst i storstan. Fränt..


Villa har full pott efter två matcher. Tillberga plockades ner enkelt i ABB Arena med 7-1. Försäsongens dunkla form är som bortblåst och nu börjar guldsnacket i Lisch bubbla upp till ytan igen. Eller…

Sirius är på sätt och vis också obesegrade. Andra raka krysset. 3-3 mot Bollnäs. Kalle Mårtensson poängräddare sent i matchen. Säkert inte sista gången.


Från det mörka skogarna i Småland kom ett styrkebesked från gästande VSK. I frågasatt efter en blek World Cup. Skadelista som skulle göra vilken hälsocentral som helst avundsjuk. Pang. 7-3 mot Vetlanda och sex poäng av sex möjliga. Ja det är Västerås det.

Samtidigt så fortsätter Vetlanda att överraska mig, på ett negativt sätt. När ska det här laget ta nästa kliv?


Längst upp i vårt vackra bandyland hittar vi Kalix som i kvällens omgång gästades av Vänersborg. Vrålet från vildmarken den här kvällen var två. Kalix segerjubel och Vänersborgs förtvivlan. Kalix vinner en elitseriematch. Sist man gjorde det var nästan exakt 1 år sedan. 2 november 2016 slog man Vetlanda hemma. Sedan blev det inte roligare än tre oavgjorda matcher. Jag unnar verkligen Kalix den glädjen och kanske framförallt min bloggkollega, Sargvakten som i en elitserie för skribenter vinner SM-guld år efter år med sina texter. Tummen upp för dig, Stefan och stort grattis!


Behöver jag skriva att resan hem för Vänersborg är lång….


Och i går då. Edsbyn trycker dit Broberg med 7-2 och visar att det är ingen idé för ”lillebror” att kaxa upp sig för mycket. Edsbyn känns minst lika stabila som förra säsongen och ni vet ju vad det slutade i….

ANNONS
Av Thomas Forsberg - 29 oktober 2017 23:54

Allt medan höststormen bedarrar utanför huset och vintertiden är kommen så är det väl dags att summera en helg som gått i idrottens tecken, som det allra flesta helger i vårt liv.


Basketcupen i Södertälje var både rolig och intressant på många sätt. Joels gäng hade lite otur och hamnade i en väldigt tuff grupp där man efter en basketlektion på fredagskvällen som hade gjort självaste Jordan impad, sjönk ner lite i humöret. Men en god natts sömn och en god frukost fick grabbarna att vakna till ordentligt i match nummer två. Motståndet Virum Vipers från Danmark hade man tidigare mött i en cup i Göteborg i våras. Då förlust med nästan 50 poäng. Säg 15-0 i bandyvärlden så förstår ni kanske… Men då var då och nu var nu. Jäklar vad grabbarna kämpade på vackert och några 50 poäng back var det inte tal om här inte. Man hängde med ända in i det längsta men fick till slut se sig besegrade med ynka sex poäng. Huvuden upp igen och det var nästan så att det kändes som en halv seger.


Sedan gjorde man en ny jättebra match mot Täby men orken räckte inte ända fram och det blev förlust med tio. Det ledde fram till att man fick spela en placeringsmatch på söndagen. Och det blev minsann en spännande match. Ledning med 9 poäng med bara två minuter kvar, förvandlades till lika läge när slutvisslan ljöd. Sudden death. Första poängen vinner. Och Ockelbo vinner uppkastet snyggt och går till anfall. Viggo med det mycket basketklingande efternamnet Stark, visar direkt att detta ska ta snabbt slut och sänker en tvåa hur snyggt som helst. Äntligen kom så första segern och den var boysen så mycket värda.


Jag själv har ju fullt upp med att fråga om reglerna och en massa annat under en basketmatch. Men har nu börjat hänga med mer och mer och den här helgen har givit mig faktiskt lite feeling för den här sporten som jag tidigare inte hade så mycket feeling för, om man säger så. Men det är en snabb sport och ganska så tufft också, även om man ibland undrar varför det blir fouls. Och medryckande är det också. Tittade i går kväll på en kvartsfinal där Ockelbos lovande flicklag i klassen U15 spelade. Riktigt duktiga ska sägas och det var hög stämning runt matchen. Det här laget är väldigt bra redan och kan utvecklas till något ännu bättre. Nu föll man i semifinalen men tog bronset i alla fall i den här cupen som är väldigt stor med lag från både Danmark och Norge. Så ni som trodde att basketen dog ut med ligasatsningen som inte höll, får nog tänka om. Bra snurr på ungdomsverksamheten och det ska bli spännande att följa.


Det är snudd på otroligt att jag sitter och skriver dessa rader om basket men man kan ju faktiskt ändra åsikt om saker och ting och när man också ser att ens barn trivs med att hålla på med detta, så mår man ju bra själv. Och lite varmare och titta på är det också…


Men nu så har vi avhandlat basketen. Nu blir det bandy. I fredags var det premiär. Och det blev både väntade och oväntade resultat. Att Bollnäs gör 7 mål i en och samma match hör inte till vanligheterna. Att man tillika släpper in hela 6, är inte heller så vanligt. Men det kanske visar på ett offensivare Bollnäs i år. Törs man tro på det?


I mötet mellan Vänersborg och Edsbyn hamnade slutresultatet, 3-4 i skymundan. Resultatet av knäskadan på speedkulan från Finland, Toumas Määttä är nog det alla avvaktar just nu. Efter en bentackling från Kamperin (som renderade i matchstraff) befarades det värsta. Prognoserna är ännu rätt osäkra men det låter något ljusare nu än då i fredags i alla fall. Hoppas på det.


Om det var Kapten Zoom som klev in på hörnan som räddade poängen till Tellus är inte klarlagt men ”Galaxderbyt” mot Sirius gav Tellus en poäng efter att ha legat under hela matchen. Tellus visar än en gång prov på den där viljan som kan ge dom tillräckligt med poäng för att undvika nedflyttning.


Och i Lidköping så vände Villa mot Hammarby och vann med 4-2. En grymt viktig seger för Villa som kan ge mycket råg i rygga på Lischarna. Och det utan Esplund då.


I Söderhamn var det ju jubel och klang när hallen invigdes på riktigt. Och TB gjorde vad man kunde för att krascha partyt för dom drygt 1700 personerna på plats. Och i en halvlek så var man med. Sedan tryckte Broberg på gasen och kunde segla ifrån. Martin Söderberg mål gladast med tre baljor i den nya hallen. Och fler lär det nog bli.


Västerås hade förmånen att smygstarta i gång på onsdagen mot Bollnäs. Mot Kalix kom så andra segern, 4-1. Det utan att imponera kanske men likväl, full pott på två matcher. Gott så tycker man nog i Västerås.


Och så i dag då. SAIK mot Motala i deras premiär. Börjar med att faktiskt ge tummen upp för publiksiffran. 1384 låter väl kanske i mångas öron som svag. Men då ska man ju faktiskt ha i åtanke att SAIK som kommer från en försäsong med bara vinster i princip mot nykomlingen i serien. Söndag eftermiddag. Många som kanske var ute i trädgården och fick hjälp av nordlig vind 18 m/s att samla ihop löv i en sista höstuppstädning på gården. Då tycker jag 1384 är en bra siffra. Vi hade kunna höjt den med fem men vi satt i bilen på väg hem från Södertälje och anlände hemmet precis till avslag så det blev bandyplay i stället.


Matchen då. Ja den blev väl så ojämn som alla tippat på förhand. Åtminstone i första halvlek. 6-1 och SAIK gjorde lite som man ville. Men i andra så blev det något annat och det var inte att Motala helt plötsligt blev ett så mycket bättre bandylag. Nä, det var mer att SAIK tyckte att det räckte nog med 45 minuter bandy den här eftermiddagen. Läste för någon dag sedan i tidningen att ett av tränare Muhréns mål med den här säsongen var att laget SAIK alltid ska vara närvarande i matcherna, oavsett motstånd och resultat. Det sprack rätt så rejält redan efter 45 minuter det kan man säga. Närvarande var man nog men bara knappt. Motala tilläts att äta i kapp till 7-4 innan klockorna började ringa hos SAIK-spelarna.


Det är nog väldigt lätt att det blir så här när matcherna rinner i väg och det var ju aldrig någon fara på taket. Men efter matchen så var Magnus rätt så upprörd över att hans matchplan inte fullföljts. Antar att man får ta den här diskussionen igen då med hela laget.


Tar med mig tre saker i alla fall. Albin Airisniemi gjorde SAIK:s första mål den här elitseriesäsongen och sitt första i elitserien. Och det fick även Oscar Stadin göra när han på ett ganska så läckert sätt satte 9-4. Liggandes i luften slog han in bollen på volley. Förmodligen det första och sista målet av det slaget från Stadin. Eller?


Sex mål i premiären och en signal är sänd ut till övriga bandysverige. Christoffer Edlund vill ta tillbaka skyttekungstronen igen efter att ha ”lånat” ut den förra säsongen. Hade fokuseringen hos Crille och det övriga i SAIK varit på topp i 90 minuter hade det nog kunna blivit några till. Men den som spar har…


Attityden och skärpan kommer nog vara på max på onsdag då man reser till Zinken för match mot Hammarby som alltså fick stryk i första matchen. Ute. Sex-sju grader varmt och ett Zinken som är välbesökt. Tuff uppgift för SAIK men inte på något sätt omöjlig.


Noterar också att för SAIK-dam så tog World Cup resan slut redan i gruppspelet. Förlust mot VSK med 4-0. Sedan blev det förlust mot Stabaek fra Norge med 0-3 innan man slog Mölndal med 3-0. Samma lag mötte man sedan i placeringsmatchen om 9-10 platsen och även den vann SAIK, 7-0. Så en 9:e plats för SAIK blev det. Man har ett ungt lag och är under utveckling och saknar ju som bekant viktige Löfblad. Så även om inte det blev så många poäng in på kontot så böev det erfarenhets poäng, som kan vara nog så viktiga när serien dra i gång senare i november.


SAIK U18 hade chansen att vinna Svenska Cupen på hemmaplan. Tre raka vinster gav en direkt avgörande match mot lika starka Vetlanda. Smålänningarna visade sig vara för starka dock och vann med 6-2. Men en bra helg för SAIK:s ungdomar och det lovar gott inför serien.


Nu så är det dags för mig att göra en slam dunk som det heter i basket och säga god natt. En intressant bandyvecka väntar. Visst är det för härligt?

Av Thomas Forsberg - 27 oktober 2017 09:57

I kväll smäller det! Seriepremiär av elitserien 2017/18. Ok att Västerås och Bollnäs tjuvstartade i onsdags med en match men den räknas ju inte riktigt in under premiär eftersom den tillhör en senare omgång. Nä, det är i kväll som det hela börjar på allvar även om SAIK och Motala av någon anledning får vänta tills på söndag.


I min lilla genomgång av lag inför denna säsong så har jag hunnit med 8 av lagen så här långt. Sex stycken återstår alltså. Och med timmar kvar till avslag så känns det ju en aning stressigt att hinna med detta. Lägg därtill att i eftermiddag så åker vi i väg till Södertälje för basketcup som Joel är med i. Gäller att ha många orange bollar i luften, stora som små.


Så av rent tidsmässiga och praktiska skäl så blir det ingen genomgång av det andra sex lagen. I stället kör vi en snabb analys av premiäromgången.


Bollnäs-Vetlanda

Bollnäs luftade ju serie vingarna redan i onsdags genom att besöka Västerås. Det blev förlust med 2-4. En jämn och tajt match där det faktiskt redan i oktober doftade slutspelskänslor om matchen då det tände till vid några tillfällen. Det gillar vi.

Nu är man hemma på Sävstaås och tar emot Vetlanda. Hemma är man starka och med löningsfredag och hemmapublik i ryggen kommer man säkert komma ut starka. Men Vetlanda är ingen lätt motståndare. Smålänningarna visade i World Cup att man har ett bra lag med starka individer som Löfstedt och målsprutaren Andersson som främsta vapen. Nu har det funnits frågetecken kring nämnde Andersson och hans krånglande höft. Nu verkar det ändå som man hoppas att han ska kunna spela. Väldigt viktigt för Vetlanda i så fall.


Tror nog ändå att hemmaplanen avgör i detta fall och Bollnäs kan plocka ut en två poängare. 4-2 vinner man med.


Vänersborg-Edsbyn

Om man ska gå efter hur försäsongen har sett ut för det båda lagen så ger en Edsbyseger knappt pengarna tillbaka. Vänersborg har sett vilsna och osäkra ut medan Edsbyn ingett ett ganska så stabilt intryck. Men något har förändrats på slutet. World Cup insatsen för Vänersborg blev väl poängmässigt ingen succé med 0 poäng. Men spelmässigt ett steg framåt. Och i genrepet mot Hammarby för en knapp vecka sedan så gick man ju och vann. Det gör att mitt grundtips skakas en aning.


Trots det så väljer jag nog ändå att gå på en bortaseger här. Det regerande svenska mästarna vinner med 6-4.


Västerås-Kalix

Andra hemmamatchen på raken för VSK som nog var lättad efter segern mot Bollnäs i onsdags. Insatsen i World Cup lämnade ju en hel del frågetecken efter sig och med skador på starka kort som Folkesson och Jansson så var det nog lite skärrat i VSK-lägret. Segern i onsdags kan ha gett lite arbetsro. Och Kalix hemma bör bli en ganska så komfortabel vinst, även om spelet inte sitter riktigt.


Har ännu ingen koll på var Kalix står. Men att börja serien borta mot VSK är ju såklart en tuff uppgift. Men man kan ju vända på det och se det från den aspekten att ingen tror på dom också. Nu har man ju TB på söndag också på den här bortaturnén. Jag tror att man från Kalixhåll känner att poängchansen den här helgen i ”gurkstan” ligger på söndagens match.

Västerås vinner med 7-3.


Villa-Hammarby

Ett spännande möte direkt. Har stött på varandra några gånger den här försäsongen. Och vid senaste tillfället i World Cup var det snudd på utklassning från Hammarbys sida då man vann med 4-0. Villa famlar lite grann i något land där man inte varit dom senaste säsongerna. Det känns som man tog vid där säsongen slutade förra säsongen i semifinalspelet mot Bollnäs. Och lägg sedan till den skada på Esplund som nu seglade upp på den så i normala fall blåa Villa himlen. Det här mörka molnet kan göra vilken Lidköpingsbo som helst, mörkrädd. Det pratas om nio matchers frånvaro. Alla som kan sin bandy fattar väl allvaret i det. Det är som att Berlin skulle saknas i SAIK. Hans Andersson i Edsbyn. Löfstedt i Vetlanda osv. osv… Oerhört tungt för Villa naturligtvis och nu höjs rösterna för att Danne Andersson ska skrinna in på isen igen. Ser det som väldigt avlägset alternativ men större under har skett i bandyvärlden. Jag blir förvånad om han dyker upp men inte chockad…


Hammarby kommer från en bra försäsong och ser väldigt intressanta ut den här säsongen. Nu verkar också måltjuven Grachev vara spelklar igen efter skada, vilket höjer spetskvalitén i laget med många procent.


Här ser jag absolut en möjlighet till bortaseger. Och jag tar den möjligheten och tippar så. Hammarbyseger med 5-4.


Broberg-Tillberga

Den kanske intressantaste matchen i premiären av alla. Det på grund av det historiska faktumet att det för första gången spelas en match inomhus i Söderhamn i högsta serien. Och det verkar vara hårt tryck på biljettförsäljningen. Hallen tar mellan 1800-2000 personer. Det finns skäl att tro på en siffra i dom regionerna i kväll, vilket är jättekul för inte bara Broberg utan även för bandyn i stort.


Den historiska kvällen bör bli en trevlig kväll för Broberg, även om Tillberga har kapaciteten att störa. Men den här festkvällen tror jag att man får finna sig i att vara nöjda med att ha blivit inbjudna. Broberg bör vinna ganska så enkelt. Säg, 7-3.


Tellus-Sirius

Det blir nog inga 1800 på Zinken i kväll. Kanske får ta bort en nolla där så hamnar vi kanske på den siffra som rimmar bäst. Å andra sidan så skiljer det ju bara några mil mellan Stockholm och Uppsala och Sirius brukar ha en bra klack. Kvällens match blir nog nästan som en hemmamatch för det blåsvarta. Och det kan också fälla avgörandet tror jag. Sirius är ett bättre lag på papperet och även om Tellus besitter en vilja som är beundransvärd, så segrar nog kvalitén den här kvällen. Bortaseger, 2-5.


SAIK-Motala

På söndag så skrinnar då SAIK in för sin första match. Motståndare är nykomlingarna Motala. Klassiska östgötelaget är tillbaka, vilket är roligt tycker jag. Nu kanske premiären inte blir fullt lika rolig. SAIK är klasser bättre än Motala och tittar man på försäsongens siffror så kan detta bli en ganska så enkel resa för stålmännen. Eller kan.. Det ska bli en enkel resa. Tror inte att Muhrén och Edlund tolererar någon som helst underskattning från sina mannar utan här vill man att man ska ut och köra. Allt annat än en storseger för SAIK, är en seger för Motala. Mitt tips blir 11-2 till SAIK.


Slutligen så vill jag också bara ta tillfället i akt och önska SAIK Dam lycka till i World Cup i Surte. Cupen startar i dag och SAIK börjar mot Västerås klockan 20.45 En tuff inledning där man alltså ställs mot förra säsongens SM-finalister. Men cup är cup och matchtiden är kortare, vilket jag tror talar för det svartvita. Övriga lag i gruppen är norska Stabaek och Mölndal. Två lag man ska slå, så en poäng i kväll och vinst på straffar, så är semifinalplatsen i hamn. Det kör vi på tycker jag.


Kul också att man under söndagens finalpass kommer att sända matcherna via webben. Bra gjort!


Ett lycka till skickar jag också till U18 som i helgen på hemmaplan spelar finalspel i Svenska Cupen. Motståndarna är Vänersborg, Nässjö, Tillberga och Vetlanda. Kör hårt och plocka fram det svartvita hjärtat i det ni gör så kommer det bli bra. Kör hårt!


Nu tar bloggen lite helgvila och fokuserar på basket av alla sporter. Måste dock erkänna att det är ganska så trevlig sport och titta på och framförallt lite varmare. Kommer säkert ut lite bilder på facebooksidan från helgen. Stegfel, foul och layup. Vi hörs!

Av Thomas Forsberg - 25 oktober 2017 13:08

I mitten av vårt rike så har det bildats en bandytriangel. Inte lika farlig som den nere i Bermuda kanske men visst kommer lag utanför den här triangeln att få problem att styra hem poängen här. I Västerås så finns klassiska VSK som tillsammans med Tillberga är Västmanlands flaggskepp i den högsta serien. Åtta mil österut så finns Uppsala med Sirius. Och åter igen huvudstaden för SM-finalen efter en fyra års ”utlåning” till Stockholm. Den sista delen i triangeln ligger då i Stockholm och Zinken är hemmet för både Hammarby och Tellus. Fem lag med olika ambitioner med årets serie. Men alla vill nog kanske ändå titulera sig som Mittrikets mästare.


Hammarby

Det här kan bli en intressant säsong för Söderns bröder. En bra försäsong har lagt grunden till något som kan bli väldigt bra. World Cup insatsen är av hög klass där det kändes som att flertalet av spelarna fått någon typ av nytändning. Tränarparet Pasjkin och Karlsson förfogar över ett skridskostarkt manskap där några nyförvärv har satt lite extra färg. Lebedev som kom från Tillberga tycker jag nästan var den bästa ryska spelaren, sett till hans betydelse för sitt lag, under förra årets ryska satsning som gjordes i några lag. Och det man såg i World Cup antydde att hans utveckling inte kommer att bli sämre i Hammarby.


Ilja Grachev vann skytteligan i gruppspelet under WC. Skadade sig oturligt i kvartsfinalen mot Edsbyn och väntas få vila ett tag. Tungt för honom och Hammarby förstås men nu verkar det ”bara” handla om en stukad fot så någon längre frånvaro verkar det inte finnas risk för. Grachev visade att han har både bra skott och som alla ryssar, bra skridskoåkning. Det gör Grachev till en kandidat att hamna ganska så högt upp i skytteligan.


Däremot så anser jag att Fagerström har en del kvar att plocka fram. Dagarna i Sandviken så tycker jag att han inte syntes till så mycket som man kanske tycker att han borde göra. Men det är en ny klubb och ett annat sätt att spela på som Christoffer måste få tid att sätta sig in i. Jag skrev i ett tidigare inlägg att för Hammarby handlar det om att ”Bajenisera” Fagerström så att man kan ta del av hans kunnande. Det kommer att ge Hammarby en extra tyngd framåt.


Sen har man i stort sätt samma lag där spelare som Giljam, Sundin och Pizzone kommer att bli väldigt viktiga. Och man har kanske också en av seriens absoluta toppmålvakter i Patrik Hedberg. Han kommer att avgöra många täta matcher.


Hammarby har lag för topp fyra. Jag sätter dom som tvåa.


Tellus

Jordens lag som dom lite fyndigt kallas och på tal om lustigt så möter man ju Sirius i ”Galaxderby” i premiären. En match som länge var hotad av isproblem men ska vara löst nu. Annars hade man suttit med skägget i brevlådan, på tal om Tellus beryktade skägglirare.


Tellus överraskade nog många förra säsongen genom att med minimal budget, en ganska så tunt meriterad trupp och dåliga träningsförhållanden, klara sig kvar i elitserien. Det visar på en moral i det här laget som är nog så viktig som duktiga bandyspelare. Man har som sagt inga storstjärnor men med vilja så kan man ibland göra saker man kanske inte trodde var möjligt. Poängen mot Hammarby i det första stockholmsderbyt på åratal, var förmodligen säsongens höjdpunkt frånsett kvalet som räddade laget kvar.


Men hur kommer säsong två gå då? Alltid den svåraste av säsonger för ett lag som var nykomlingar året före. Man har värvat in ganska många nya namn. Inga som sticker ut direkt men Tobias Björklund från Bollnäs har ju i alla fall rutinen av att ha spelat i ett topplag.

På minussidan och det ganska så rejält så har ju målvakten Kimmo Kyllönen lämnat för spel i Vänersborg. Kimmo var en stark orsak till att Tellus även i år kan benämna sig som elitserielag. Han räddade kvar laget i många matcher och framförallt i kvalet. Vet för lite om det målvakter man har nu men att matcha Kyllönens klass, blir svårt. Det gör att övriga laget måste upp ett par snäpp.


Spelare som nämnde Tobias Björklund, Anders Persson, Jonas Enander, Aksel Örn Ekblom och försvarsjätten med seriens våldsammaste skägg, Martin Krigh kommer bli jätteviktiga för Tellus.


Jag tror att det blir ännu en kvalfylld säsong för Tellus. Man har tillräckligt bra lag för att undvika den där sista platsen men inte mer. Placering 13 blir det för mig.


Sirius

Norrut så hittar vi då Sirius. Ett lag som jag i dagsläget har jättesvårt att placera och det tror jag faktiskt att man har själva också. Efter några tunga år så har nu tron på det blåsvarta laget ökat. Nu pratar man nästan om slutspel igen, även om man väljer att prata lågmält om det.


Såg Sirius i Sandviken för några veckor sedan och tycker att det ser ganska så intressant ut. Matchade SAIK i en halvlek åtminstone. Försvarsmässigt så kommer man att stå sig bra. Det är den där sista tredjedelen som kan bli tuff. Nu har man förvisso värvat in ganska så bra namn framåt i Kalle Mårtensson, Jimi Heinonen och Janne Rintala. Och tillsammans med Markus Kumpuoja så har man offensiv som många andra lag saknar. Men det här är ändå spelare som inte tar plats i dom bättre lagen så frågan är om deras målfabrikation kommer att räcka för att ge Uppsala en slutspelsplats, i så fall den första sedan 2011. Jag ställer mig en aning tveksam till det.


Det är ändå roligt att det snackas om Sirius igen. Man är ju ett klassiskt bandylag och med det faktum att man ”vann tillbaka” SM-finalen till Studenternas, så kanske laget får en skjuts framåt av bara det. Som jag var inne på så kommer lagen man möter att möta ett kompakt försvar där man nog får ägna några extra timmar i taktikgenomgången för hur man ska trassla sig förbi den blåsvarta muren. Och man besitter även en duktig målvakt i Henrik Kjellson som ibland kan göra väldiga toppmatcher.


Lars Fall blir en viktig kugge. Man kanske inte kommer att stå och Fall(a) med honom men att han betyder mycket är inget man kan bortse från. En spelare som vet hur man slår dom där precisa passningarna. Har sedan elitserien började 2007 stått för inte mindre än 149 målgivande passningar, vilket placerar honom på topp 10 listan.


Precis som jag inledde med så har jag väldigt svårt att placera Sirius men ska jag ge mig på en vild gissning så tror jag att Sirius kommer precis bakom det åtta lag som tar sig till slutspel. Placering 9 alltså.


Västerås SK

Mesta mästarna VSK. Finns inte så mycket att tillägga på det kanske. Laget som är fruktat att möta. Laget som när man får allt att stämma är i det närmaste oslagbara med sin kraft och tyngd. Men hur är det egentligen ställt just nu? World Cup insatsen lämnade en hel del frågetecken efter sig. Frågetecken som måste ha rätats ut till smygpremiären mot Bollnäs.


En stabil insats i Svenska Cupen som ledde till final mot SAIK följdes upp av en minst sagt skakig World Cup. Inte en seger. En poäng inspelad i en betydelselös match mot Vetlanda och avresa från Sandviken minst ett dygn före man hade kalkylerat med. Nu hade man redan innan den turneringen skadebekymmer och det blev ju inte bättre av att Mikael Olsson fick kliva av redan i första matchen. Nu verkar den skadan vara av den lindrigare arten men däremot så seglade det upp en ny skada. Simon Jansson är handskadad och missar premiären. Simon personifierar VSK:s sätt att spela bandy. Med fart och kraft. Att han nu missar åtminstone inledningen gör att man blir flera procent svagare.


Läste någonstans att det andra lagen kanske har läst sönder VSK-spelet. Ja, så kanske det är men det tror jag är det minsta som bekymrar tränare Carlsson i det här läget. Oavsett hur mycket det andra lagen har läst på om VSK, så ligger nog inte problemet där. Problemet ligger i att VSK just nu saknar kraften att spela den bandy man vill. Får man tillbaka det i laget, spelar det ingen roll att man är en ”öppen bok”. Då blir man i alla fall väldigt svårstoppad.


Men vem ska göra målen? Det är en fråga som jag ställer mig i alla fall. Man har inte den där pålitliga 40-målsskytten i laget nu. Jonas Nilsson som slutade inför den här säsongen kanske inte var någon superstjärna men han gjorde dom där målen. Dom där typiska VSK-baljorna som man som motståndare vet kommer att komma. Stenhårt inspel från kanten och på Nilssons klubba och in i mål. Har ingen vetenskaplig statistik på hur många sådana mål man gör per säsong men det är fullt tillräckligt för att hålla VSK i toppen av serien, år efter år. Nilssons 266 mål sedan elitseriestarten 2007 är inget man skrattar bort direkt.


Klart att Västerås kommer att vara med och slåss om det bästa platserna även i år. Det har man lag för. Med ständigt unge Bergwall längst bak som ibland kan växa ut till ett monster för motståndarna, så behöver inte VSK göra allt för många mål för att vinna matcher. Rutin finns det i överflöd i försvarslinjen också även om några av dom spelarna inte har Bergwalls gener som gör dom yngre för varje år. Tobias Holmberg är en spelare som kan avgöra matcher. Har han en bra dag brukar VSK ha en bra dag.


Det gäller att få det sjukskrivna spelarna friska och behålla alla så under säsongen. Då kommer VSK att bli tunga att stå emot. Men mitt tips är ändå att mesta mästarna kommer att hamna utanför topp 4. En sjätteplats är mitt tips.


Tillberga

Lillebror i stan. Lillebror som förra säsongen morskade upp sig och vann ett av derbyna. Den hittills största framgången i lagets historia skulle jag vilja påstå.


Förra säsongens poängskörd, 19 poäng var en tangering från säsongen 2010/11 då man plockade ihop lika många poäng. 19 poäng räcker dock max till att man får en kvalplats. För att Tillberga ska bli det andra laget i staden att spela slutspel, så måste man nog öka på den där poängskörden med kanske 10 poäng, för så mycket har dom senaste säsongerna krävts för att få vara med och leka med det stora grabbarna. Har TB dom kvalitéerna? Nej skulle jag vilja påstå. Varför då, undrar kanske Zocke med flera?


Så här är det. Tillberga kan i sina bästa stunder spöka till det för flera av det bättre lagen. Minns förra året då man innan jul hade gett både Hammarby, Edsbyn och Västerås pisk. Men man hade samtidigt också ramlat ner i mindre goda prestationer där förlust mot Tellus stack ut mest. Man saknar helt enkelt stabiliteten för att vara ett lag för dom åtta.


Sen har man i mina ögon inte den där extra ordinära målgöraren som nästan ensam kan skjuta laget till segrar. Robin Andersson gjorde förra säsongen 18 mål. Ivan Lebedev gjorde 12 och Niklas Eriksson 9. Kvar till den här säsongen är bara Robin. Och det spelare man värvat in är inga målsprutor på den här nivån. Att Andersson helt plötsligt ska växa ut till en 35-40 måls skytt ser jag bara inte vara möjligt. Detta gör Tillberga till ett allt för uddlöst lag att nå slutspel.


Förlusten av Lebedev är tung. Visst finns det spelare i truppen som har mycket elitserierutin men det är också en ganska så tunn trupp vi talar om. Skador och sjukdomar kommer alltid att dyka upp och det finns en risk att TB kommer bli extra känslig för det i år.


Allt annat än en kvalserie ser åtminstone jag som ett stort framsteg för TB. Man kommer att plocka tillräckligt med pinnar för att undvika den där sista platsen som innebär direktnedflyttning. Men kvalångesten får man leva med. TB hamnar i min tabell på en 12:e plats.

 .................................................
...........

I bandysverige så pratar man mycket om vaggan i Hälsingland och bandyn i väst. Tycker nog att mittenriket med fem bandylag inom en liten area, bör nämnas med största respekten. Finns också flera lag i det lägre serierna som gör goda prestationer där kanske AIK står för den häftigaste satsningen nu. Och vem vet, inom några år så kanske elitserien består i hälften av lag från denna bandyns triangel…..

Av Thomas Forsberg - 24 oktober 2017 13:34

I morgon är väntan över mina trogna bandyvänner. I morgon smygstartar den 11:e upplagan av Elitserien i gång med ett häftigt möte direkt. Västerås tar emot Bollnäs. Efter en lång försäsong med massor av matcher och cuper, börjar nu allvaret. Nu handlar det om poäng i matcherna.


Hur kommer det att se ut då i år? Vilka lag kommer att hålla till i toppen? Vilka lag får slita för att knipa en plats bland det åtta som kommer att spela om guldet? Vilka får gå på tidig semester och vilka får ta klivet ner? Jag sitter absolut inte på svaren. Men däremot på spekulationer och det tycker jag är lite roligt att hålla på med, även om sanningen brukar kicka skiten ur mig när allt är bokfört.


I en första snabb genomgång av lagen så fokuserar jag på där bandyn genom årtionden varit nummer ett. Och där dom regerande svenska mästarna och silvermedaljörerna finns. Hälsingland. Tre lag finns med i elitserien. Vilka blir nummer ett i Hälsingland i år?


Bollnäs – Fågel, fisk eller mittemellan?


Spaghetti och köttfärssås utan ketchup? Korv med bröd utan räksalladen? Pizza utan ost? Otänkbart va? Ja i min värld är det så i alla fall. En maträtt utan den där ingrediensen som sätter liksom pricken över i:et. Lite så är fallet i Bollnäs den här säsongen. Man har grunden till en rätt smaklig måltid men saknar den där extra touchen. Ingrediensen i det här fallet heter Daniel Berlin.


Kanske osmakligt att jämföra Berlin med ketchup, räksallad och ost. Men jag ville bara påvisa hur viktig han var för detta lag som förra året tog sig till final efter att i tre raka matcher helt enkelt spelat ut Villa som sågs som kanske främsta guldfavoriterna. Berlin var navet i Bollnäs den säsongen och det två tidigare. Tappet av Berlin är gigantiskt stort för Bollnäs skulle jag vilja påstå.


Men visst har Bollnäs ett väldigt bra lag ändå. Per Hellmyrs är fortfarande en av Sveriges bästa bandyspelare och Andreas Westh verkar ha fått tag i något medel som gör att han bara blir bättre ju äldre han blir och tillsammans med Wik och Spinnars m.fl., så gör han Bollnäs försvaret till ett av det mest svårforcerade lag i hela elitserien.


Men förlusten av Berlin gör ändå att muren har fått sprickor. Sprickor som börjar längre upp i plan. Och när dessutom Patrik Nilsson brottas med sjukdomen han ådrog sig i våras/somras, sätter det Mickelsson i en ganska så tuff och ensam position som den som ska göra det framåt.


Oskar Olsson är en spelare som nu kanske måste höja sig ett par snäpp för att ge extra tyngden framåt. Samuli Helavouri är en viktig spelare som jag känner inte fick ut det han kan under förra säsongen. Lossnar det ordentligt för honom i år, blir det en extra spets.


Svårt att placera Bollnäs. I sina bästa stunder kommer man slå det bästa lagen. Men när man inte har det kan man ta stryk av det sämre också. Hemmaplan kommer att bli mycket viktig för laget. Danserna på Sävstaås brukar Bollnäs föra. Frågan är dock om man har lag för det i år. En eller annan bugg i systemet kommer det nog…. Men jag räknar med att på 13 hemmamatcher så kommer man att samla ihop minst 18-20 poäng och när man sedan dansar i väg på bortais så bör man ta tillräckligt med poäng för att skramla ihop till en slutspelsplats. Men jag tror det blir den sista platsen man tar. Mycket hänger på när och om Patrik Nilsson blir spelbar. Vi snackar i alla fall om 46 mål förra säsongen.Broberg – Med hallen i ryggen mot semifinal?

 

Det blåser friska och sköna medgångsvindar i Söderhamn. Beslutet som togs att bygga en hall var kanske oväntat för många men ack så skönt för både Broberg och bandysverige. Det visar att det finns kommuner som är villiga att satsa. Något kanske för om i 08-området att fundera på, innan det är för sent…


Och med hall så har också Broberg lyckats få ihop ett intressant lag den här säsongen. Tre nyförvärv som vet vad som gäller om man vill hålla sig i toppen. Linus Forslund kom från SAIK efter flertalet lyckade säsonger med guld och finaler i massor. Joel Edling har guldkänslan med sig från förra säsongen när han anslöt från Edsbyn. Och finske hårdingen Ilari Moisala har haft ett år i Ryssland där han med största säkerhet spetsat till sin skridskoåkning och spelsinne.


Det kommer att gå fort när Broberg spelar bandy. En av det kanske intressantaste namnen är Vadim Arkhipkin som i World Cup visade prov på både målfabrikation och härlig fart på rören.


Vad är det då som talar för att Broberg i år ska ta det där extra steget som man väntat på? För man ska ändå komma ihåg att laget med fem SM-guld inte har nått semifinal sedan 1985(!) Det var när Bengt Öste satt som nyhetsankare i Rapport och John Pohlman levererade bandyväder mest hela tiden…. Nu snackar vi länge sedan…


Jag säger inte att man är redo för det i år men möjligheten har definitivt ökat med hallen och satsningen på laget. Lägg till också att man har bättrat på ungdomsverksamheten på senare år och det ska väl inte behöva minska med det faktum att tak och väggar omgärdar Hällåsen numera.


Broberg som balanserat kring slutspelsstrecket i flera år nu tror jag nu ganska tidigt kan fokusera uppåt i stället. Att utmana om topp 4 är ingen orealistisk målsättning men det blir såklart tufft. Tror faktiskt att man kan klara en fjärde plats.


Edsbyn – Har bönderna från byn en ny guldera på gång?

Dom regerande mästarna från Byn stod för en riktigt imponerande säsong då man smög med och ingen verkade ta laget på allvar. Men när man slog ut SAIK i den där femte och helt avgörande matchen, växte helt plötsligt tanken fram hos alla. Dom kan ju vinna det här. Och så blev det.


Nu ska man alltså försvara den här titeln. En uppgift man gjort förr och dessutom vid flera tillfällen. Åren 2004-2008 skriver vi ju in fem raka guld innan VSK en vacker marslördag på Studenternas satte stopp för sviten.


Har man det man behöver för att försvara guldet då? Ja tittar man till laget så är det ju i stort sett samma lag. Och man har också visat på försäsongen att man kommer att vara ett lag för toppstriden. Dock har man vid vissa tillfällen dippat rätt så rejält. Svenska Cupen mot SAIK i semifinalen var en sådan. I World Cup tycker jag man imponerade nästan mest av alla lag i gruppspelet för att sedan i kvartsfinalen mot Hammarby inte få det att stämma. Det gör Edsbyn lite svårläst för hur bra man egentligen är. Men så här såg det också ut förra säsongen när elitserien drog i gång. Man slog Villa på bortais med tvåsiffrigt för att några dagar senare åka på dyngtorsk mot TB.


Men man fick ordning på grejerna och slutade på andra plats i tabellen. Och mot det andra topplagen tappade man bara två poäng. Gjorde bland annat 17 mål på SAIK, vilket inte många lag gör på två matcher.


Har såklart några spelare som sticker ut lite extra. Hans Andersson var så bra förra säsongen och årets försäsong vittnar om att det inte kommer att bli sämre i alla fall. Jätteviktig för Edsbyns spel.


Man har Anders Svensson i mål som i motsats till mig (samma ålder) verkar bara bli yngre och bättre. Sverre har den där målvaktsgenen som kan avgöra matcher åt sitt lag. Och när han inte står där så kan man slänga in Erik Persson och kvalitén blir inte speciellt lidande, det är bara snittåldern i laget som minskar….


Sen kan man ju inte glömma att nämna den finske speedkulan, Tuomas Määttä som far fram som en finländsk skridskovariant av Usain Bolt. Den där uppåkningen ifrån finalen i våras sitter fortfarande fast på minnet. Men Tuomas är även duktig på att hålla sig inne i boxen och göra dom enklare men ack så viktiga målen. 17 mål förra säsongen har alla möjligheter att kunna nästan dubblas i år.


Oscar Wikblad har nu vuxit ur juniorkostymen och det verkar som seniorkostymen passade direkt. En stark spelare som skjuter hårt, precis som hela Edsbyn gör. Måste gå mycket havregryn i butiken i Byn…


Edsbyn kommer att finnas med i toppen av åtets serie också. Kan man jämna ut insatserna, blir man väldigt svårslagna. Tror klart på en plats bland dom fyra. Jag drar till med 3:a.

 .................................................
..................................................
.......

Avslutningsvis så lyfter jag även fram Ljusdals BK, det fjärde hälsingelaget och deras lyckade satsning på oktober bandy igen. Sedan World Cup försvann från orten i norra Hälsingland har det varit tuffa år. Men för några år sedan så startade man i liten skala med en egen turnering. I år så hade man 8 lag på plats varav tre ryska. Bandymatcher i tre dagar/kvällar kryddat med nattmatch klockan 02.00 Alla nostalgiker fick nog en och annan tår i ögonen och då var det inte av nattkyla eller pyrotekniken som Lightnings bjöd på. Jag tycker att det är jättekul att man har lyckats skapa denna bandyfest, om än långt ifrån glansdagarna men det har all potential att växa sig starkare och större. Nästa år kanske turneringen har vuxit till 12 lag. Man har efter år med uppslitet sår hittat ett plåster som inte på långa vägar läker såren efter festerna på 70, 80 och 90 talen men en liten sårskorpa kanske ändå har bildats. En stor och varm bandyapplåd till krafterna där uppe som gjort det hela möjligt.


Uralsky Trubnik vann turneringen efter att ha slagit Vodnik i finalen med 3-2. Det var väl helt enligt förhandstipsen då Uralsky ändå spelade kvartsfinal helgen innan i Sandviken.


Av Thomas Forsberg - 20 oktober 2017 23:19

Fredag. I det allra flesta hem så laddas det upp för det numera nästan heliga fredagsmyset. Tacosen, salta chipsen och läsken och kanske ett litet glas rött för dom vuxna. Det sistnämnda brukar ju dock rendera i att när sista deltagaren i Idol ska sjunga så sitter dom vuxna och sover i ett varsitt hörn. Den klassiska fredags-tuppluren-i-soffan-som-inte-skulle-bli-så-lång…


Men tillhör man en bandyfamilj så får man vara beredd på att offra lite av fredagsmyset och ersätta det med fredagsfryset. Vad är väl ett varmt vardagsrum jämfört med avbytarbänken i Göransson Arena? Blott inget, skulle jag då vilja säga men så är man ju bandyskadad också.


Denna fredag var det träning för Joels gäng, SAIK U12-13. Delad plan med det ett år äldre gänget samt en målvaktsträning där A-lags målvakterna Othén och Sandsjö fanns med. Riktigt roligt att se dom därute bland det yngre målvaktslöften och spendera en timme med dom för att lära ut det dom kan. Verkligen eloge till dom grabbarna för det.


 


Massvis med barn alltså i farten den här fredagskvällen och på sidan var det även full fart på min yngste. Love som fick följa med den här gången. Hans taktik var väl en aning svårläst skulle jag vilja påstå. Först tre minuter ismaskin. Sen var det dags för att besöka läktaren. Tre minuter senare dags att utforska densamma. Med trappor och allt vad det kan innebära för bekymmer för en snart tre åring. När det var utforskat klart (utan skador tack och lov) så var det ner till isen igen.


Väl nere vid händelsernas centrum så blev vi faktiskt kvar. Och det tack vare materialaren och slipare P-O som med hjälp av fyra bandybollar trollband Love till den grad att pappan kunde luta sig bakåt och titta på träningen. Allt medan P-O trollade fram bollar både här och där, till Loves vilda förtjusning.


Och det jag såg av träningen var att det händer grejer med det här gänget. Fokus har varit på att träna mycket skridskoåkning och tekniken för att göra det och där tycker jag att Albin och Markus (tränarna) har lagt upp en bra plan. För var det något som det andra lagen var snäppet vassare i förra säsongen så var det just skridskoåkningen. Nu kommer dom att få det betydligt tuffare. Kul att se.


 


Känns väldigt spännande att följa det här laget och den utveckling som sker. Även när man spelar små måls spel så ser man att killarna försöker hitta passningar mer nu än att ta bollen och köra tills man blir av med den. Det är ett sådant där moment som man i vissa världar kallar Hallelujah moment… När bollen släpps till en spelare som kommer med fart, ja då blir man som bandyfrälst lyrisk. Och det är jättekul att se att grabbarna har upptäckt det nu.


Om tre veckor så drar laget i väg till Västerås för bandycup. Den första för säsongen och det blir spel med ett lag i 11-manna och ett i 7-manna. Det här är samma cup som man var på förra säsongen. Ska bli skoj att åka med och se hur det går för dom. Frågan är väl bara vad dom ska göra på fritiden nu när Pokemons verkar vara såååå ute…..


Till sist. På tal om utveckling och lärande, om än i en annan idrott. Jag hoppas att många barn och ungdomar fick chansen att se Östersunds matchen i mot Bilbao i torsdags. Säger inget mer än så…


Nu önskar jag eder alla en trevlig helg. På söndag är det bandyträning för SAIK U 10 på Göransson klockan 09.00 Jag kommer vara där. Love kommer vara där. Kommer du också, P-O?

Av Thomas Forsberg - 19 oktober 2017 09:43

Onsdagskvällen tillbringade jag i guldarenan och doften av segern i söndags satt på något vis kvar. Men å andra sidan inte så konstigt då det ju sägs att ”det sitter i väggarna” därnere på GA.


GA ja. Träffade en ur SAIK:s innersta som var mycket nöjd med det fyra dagarna. Sportsligt och ekonomiskt. Fick inga siffror men minspelet antydde ändå att inte Lyxfällan kommer och knackar på porten den närmsta tiden i alla fall…


Ett stort skäl till det är ju att man numera har intäkterna från kioskerna, fullt ut. Att jämföra med en viss procentsats tidigare säsonger. Även jag med min inte fullt utvecklade matematiska gen fattar ju då att det blir skillnad. En stor seger för SAIK och hatten av för arenan som till sist kunde närma sig något som liknar ett samarbete i alla fall.


Med drygt veckan kvar till seriepremiären mot Motala så känns det som att bandyn i Sandviken har fått ett lyft. Inte bara för att herrlaget rosat marknaden på försäsongen utan även för att det snackas mer bandy. Någonstans finns där en glöd som under lång tid falnat och nästan slocknat. Men med intåget av ikonen Muhrén på tränarsidan, värvningarna av Berlin och Säfström och inte minst det yngre gardet från 97-skaran som nu får chansen och visa upp sig på allvar, så har lågan blivit starkare. Visst, det finns massor att jobba med för att locka tillbaka dom där5-600 personerna som försvunnit sedan ”glansåren” på Jernvallen. Men jag är övertygad om att det är något man jobbar stenhårt på och det faktum att man nu känner igen SAIK i det spel som gjorde dom så omtalade och att ”grannpojkarna” är med, tror jag är faktorer som får folk att bli nyfikna igen. För hur det än är så får publiken en väldigt bra produkt i SAIK om man väljer att gå och se en match. Nu är det upp till dom på sidan som måste marknadsföra konceptet att bandy är kul att gå på.


I en annan del av bandysverige så var det tidigare under dagen den årliga upptaktsträffen och även där var SAIK på tapeten. Av elitseriens 14 tränare så satte åtta SAIK som svenska mästare. Fem av dom som inte hade dom som guldlag, hade dom i final. Det var bara Micke Carlsson i VSK som ”stack ut” och hade VSK mot Hammarby. Men det var väl ganska väntat. Det ligger i bandyns natur att VSK inte tippar SAIK och vice versa, antagonister som dom är.


I den spelar och ledarenkät som görs inför varje säsong så var SAIK ganska så överlägsna även där i tipsen. 61 procent sa SAIK som vinnare. Edsbyn fick 9 procent som tvåa. Så visst har försäsongen som SAIK presterat, satt sina spår.


Däremot så hamnade man långt ner i vad det gäller lag som man skulle vilja spela i. Bara 9 procent skulle vilja bli stålman. Villa var populärast och även när det gällde vilken arena som var roligast. Det båda kopplar jag i alla fall ihop med publiktrycket. Villa har ju vunnit publikligan tre år i rad och man jagar fortfarande det där guldet. Klart det blir lockande.


Här är ju en del i SAIK:s utmaning då. Jag var inne på det högre upp i textraderna och så även Stisse Åberg i sin krönika. SAIK har inte sin svåraste match i att gå hela vägen, det har man lag för. Den tuffaste matchen är att få puls i bandyn i Sandviken igen. Ungefär så skriver han. Vill ni läsa hela så måste ni vara plusmedlem….


Spelarenkäten som gjordes innehöll 20 olika frågeställningar. Ska inte gå igenom alla men jag tänkte på några i alla fall och gör min egna lilla tolkning.


Vilket lag spelar roligast bandy? (Eller vilka drar folk)

SAIK vann den omröstningen med Villa tätt efter. Här kan jag ju inte säga emot direkt. Vore som att skjuta sig själv i foten det. Men det som förbryllade mig var att Hammarby inte fanns bland det fem främsta. Efter att ha sett dom i flertalet av matcherna i World Cup så skulle jag placera dom högt upp. Inte före SAIK förstås (skott nummer 2 i foten…) men före Villa i alla fall. Hammarby har en spännande grupp individer med alla delar som gör ett lag roligt att titta på. Det brukar kallas Sambafotboll på Söderstadion. Sambabandy på Zinken i vinter kanske blir det nya begreppet. Mycket intressant att följa deras utveckling.


Vilket lag blir årets överraskning? (Eller den såg vi inte komma…)

Här tror dom flesta på Sirius, 20 procent. Broberg 18 procent. Här säger jag… Broberg. Ett spännande lag med flera bra nyförvärv där det kanske vassaste inte kommer att spela en minut men kommer att vara grymt viktig för laget. Har dom värvat en rysk skridskoslipare? Nä, jag menar naturligtvis väggarna och taket som förvandlat Hällåsen till en inomhusarena. Det kommer att ge Broberg enormt mycket bättre förutsättningar att utveckla ett lag som under flera säsonger varit på vippen att ta det där extra klivet in bland det stora drakarna i bandysverige. Nu får man en jätteskjuts framåt. Borta är dom där blåsiga och regniga träningspassen som kan få en bandyspelare att fundera på valet av idrott. Och inte kommer någon julgala att dansa in och kasta ut dom heller. Nä, Broberg tror jag går mot en bra säsong. Kanske är man nu redo att sticka upp mot det allra bästa och utmana på allvar. Och kanske så talade kapten Fryklund för hela Broberg (eller så inte..) när han på frågan vad hallen betyder för laget. – Det känns jättepositivt. Vi kommer in i hallen nu på fredag, och bara det kommer kännas som en lång utlösning. Säga vad man vill om det men han utlöste i alla fall många skratt i salongen, den gode och tuffe backen från Söderhamn….


Vilket lag blir årets besvikelse? (Eller, gick inte som man hade tänkt sig det där…)

Bollnäs fick flest röster i den kanske inte så smickrande listan, 22 procent. Och det är klart att med tappet av Berlin och med Nilsson inte tillbaka efter sjukdom så är det ju lätt att dra dom slutsatserna. Men jag tror nog att Bollnäs grundspel där defensiven fortfarande är i toppklass, så kommer man nog att ta sig till slutspel. Dansen på Sävstaås kanske inte kommer att gå i buggens tecken i år med fart och fläkt. Men en stillsam vals kan också ge många poäng…

Sett till grundförutsättningarna så tror jag inte att Bollnäs själva kanske placerar sig där man var i fjol heller.


Nä besvikelse över missat slutspel det tror jag man får gråta över i Vänersborg. Jaha, säger ni då. Det grunnar han väl bara på försäsongen då. Jo, dum är jag inte med tanke på hur det har sett ut. Men det är inte hela förklaringen. Jag tror helt enkelt att Vänersborg inte kan skjuta sig till slutspel (läs Hedqvist hörnor). Så många hörnor kommer man het enkelt inte få.. Truppen känns inte tillräckligt slagkraftig. Visst, World Cup var ett framsteg i defensiven. Men framåt då? Jo, fyra mål varav två Hedqvistkanoner. Man är för tunna helt enkelt. Och fjolårets ryska satsning som slutade i bråk och turbulens och ett svidande 0-3-hejdå mot ärkefienderna Villa i kvarten, sitter lite kvar i väggarna.


Med detta skrivet så kommer säkert Vänersborg leda serien efter fem omgångar och långnäsan och dumstruten sitter stadigt på han Forsberg uppe i Ockelbo. Men då ska jag vara den förste att gratulera Holopainen till ett fantastiskt bra arbete. Det lovar jag. Ari är en jätteduktig tränare med skön stil och efter det ryska fiaskot kanske lite finsk sisu är räddningen.


Vem spelar fulast i elitserien? (Eller, Matchsekretariatets bäste kompis)

Jocke Svensk var ganska överlägsen vinnare här på 24 procent. Någon som säger emot? Jag ställer mig lite kluven faktiskt. Visst, Svensk sätter in många onödiga smällar ibland. Senast var det mot Edlund i Svenska Cupen. Men den andra sidan av myntet är att Svensk också är en fantastiskt bra bandyspelare som var ledande i det Edsbyn som förra säsongen ställde sig högst upp på tronen. Så länge säkringarna håller i proppskåpet så är Svensk en av Sveriges bästa försvarare. Och faktum är att han förra säsongen inte var bland dom 10 värsta busarna. Sen kanske Svensk är duktig på att dölja sina brott därute på isen, det är mycket möjligt. Men det är han inte ensam om.


 

 

Vem är mest överskattad? (Eller, Mycket snack. Lite verkstad)

Christoffer Fagerström fick här flest röster. Kanske inte så roligt att vinna en sådan här kategori. Fast om man är kapabel att vända det till något positivt så finns ju stora möjligheter att vissa alla hur fel dom har. Har Fager den kapaciteten då? Ja det tror jag. Om han kan falla in i Hammarbys sätt att spela bandy. Där ligger nog utmaningen för både honom och klubben. I World Cup så kändes det som om Christoffer växte in match för match och i semifinalen mot Jenisej så tycker jag att han gör sin klart bästa insats. Så visst finns det där. Men tills motsatsen är bevisad så är jag beredd att hålla med i utnämningen. Bollen är din, Christoffer.


Vem är mest underskattad? (Eller, Jag ska nog visa er…)

Mikael Olsson, VSK fick flest röster och det kan jag väl tycka stämmer in till viss del. Nu skadade sig Micke oturligt i WC och jag hoppas att han snart är tillbaka.

Nu tycker jag ändå att Olsson har tagit några kliv till och är inte fullt så underskattad längre, inte i mina ögon i alla fall. Den spelare jag vill framhäva är Brobergs Vadim Arhipkin. En snabb och grymt teknisk lirare som kommer att bli väldigt viktig i Brobergs spel i år. I World Cup gjorde han flertalet vassa framträdanden och förtjänar mer tid i rampljuset.


Vem är bandyns bästa ambassadör/frontperson? (Eller Mr Bandy himself.)

Daniel Berlin i SAIK fick flest röster och det ser jag väl som väldigt klokt val. Det finns ingen som kommer i närheten av hans betydelse för ett lag, fråga Bollnäs… Med Berlin i laget så har SAIK fått tillbaka den där kraften man saknat på mitten sedan 2012 då han senast spelade i laget.

Intressant i den här omröstningen var att på fjärde plats kom faktiskt Per Fosshaug med 6 procent. Lite kul faktiskt.


Vem vinner skytteligan? (Eller Vem har koll på målet…)

Christoffer Edlund i SAIK var ganska så överlägsen här med sina 61 procent och jag tänker väl inte protestera mot det. Att säga emot det är lika klokt som att spotta i hård motvind och tro att det blir bra. Då Patrik Nilsson är ett högst osäkert kort den här säsongen faller en kandidat bort. David Karlsson är väl kanske främste utmanaren. Men en höftoperation i våras har gjort att mycket av grundträningen har blivit lidande och Karlsson är ju inte ungdom längre, även om det räcker för att bräcka en annan. Men frågan är om han är lika vass i år. 56 mål förra säsongen. Tror inte att det räcker för att vinna i år.


Jocke Andersson i Vetlanda kan utmana om hans lagkompisar med Löfstedt i spetsen gör en bättre säsong som lag sett. Det kan alltså bli en småländsk uppgörelse.


Mycket spekulationer så här veckan innan serien drar i gång med smygpremiären, VSK-Bollnäs. Tänk vad härligt fort tiden kan gå ibland. Efter en sanslöst urusel sommar så får vi nu äntligen ta på oss bandymössan och vantarna och bege oss till arenorna. En väldigt spännande elitserie väntar. Jag tror vi kommer att få se många bra bandymatcher den här säsongen. Njuta av vackra mål. Bli förbannade på domslut som är helt fel eller korrekta beroende på betraktarens ögon. Kan SAIK bibehålla sin form man visat nu på hösten? Har VSK knutit nävarna efter World Cup? När blir det is på Zinken? Kan Villa plocka fram det lilla extra som behövs i år? Har Edsbyn inlett en ny guldperiod? Hur många mil kommer Per Hellmyrs att åka? Hur många poäng kan Motala ta? Får Sirius extra energi nu när finalen ”hittat hem igen”? Vad kommer TB:s publiksnitt att hamna på? Hur många hörnmål kommer Hedqvist att göra? Blir hallen den utlösande faktorn för Brobergs nästa steg? Hur fort åker Johan Löfstedt egentligen? Hur långt skägg har Krigh i Tellus och hur många ”likes” kommer Sargvakten i Kalix få för sina sköna rader?


Det är dags att förbereda sig för Elitserien 2017/18 mina bandyvänner.

Presentation


Thomas nu fyllt 43 bloggar om bandy och framförallt SAIK

Länkar

Fråga mig

9 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018
>>>

Följ bloggen

Följ densvartvita bloggen... med Blogkeen
Följ densvartvita bloggen... med Bloglovin'

Droppnätet


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se